Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Politik

Bengtsfors S-råd tar en paus

Publicerat onsdag 8 april 2009 kl 09.50
Per Eriksson tar nu en paus från att leda majoriteten i Bengtsfors. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst.

Uppdaterad 12:27
Bengtsfors socialdemokratiska kommunalråd, Per Eriksson, kommer att ta en paus från politiken. Efter fyra månaders tjänstgöring har han fått hälsoproblem.

Per Eriksson leder den politiska majoriteten som sjösattes i höstas och är en samverkan mellan fyra partier; Socialdemokraterna, Centerpartiet, Välfärdspartiet och Folkpartiet.

Det är ingen hemlighet att det har varit svårt att komma överens inom majoriteten när det gäller frågor som till exempel skolorganisationen, där förslaget är att lägga ner två mindre skolor.

Per Eriksson berättar att det tagit mycket kraft för honom att komma in i rollen som kommunalråd under hösten och vintern, och nu har bördan blivit för stor.

– Att komma in här i politiken som nytt kommunalråd och styra upp allt som inte gjorts under tidigare mandatperioder. Och eftersom alliansen sprack, jag kommer in och blir någon typ av städperson som jobbar med stora, tunga frågor, och sedan mitt upp i allt kommer då finanskrisen vilket ställer mycket höga krav på en kommun.

I höstas fick Bengtsfors kommun ett majoritetsstyre för första gången på ett år. Redan från starten visste Per Eriksson att det skulle bli tufft att ena fyra olika partier, där det redan från början fanns personkonflikter.

– Jag var helt övertygad om att det skulle bli hårt arbete och jag hade en hög ambitionsnivå för att göra något bra av det här.

– Men jag när jag märker av att mycket under ytan inte är politik, utan personliga känslor, och det är lätt till personangrepp och man gör gärna motstånd i politiken. Istället för att komma med konkreta, vettiga förslag så motarbetar man och säger nej eller bordlägger frågor, och det känner jag inte är riktigt schysst, säger Per Eriksson.

Har samarbetsproblemen påverkat din hälsa?

– Ja, det kan man konstatera att så är det. Det har varit svårt att sova och jag har fått sådana saker som visar på att det här inte är bra i längden, och att jag måste ta till en förändring.

Från och med tisdag tar Per Eriksson en paus från politiken, till en början under en månads tid, och återgår till sitt gamla jobb som arbetsförmedlare. Han vill sedan komma tillbaka till politiken, men då krävs att saker och ting ändras.

– Jag kräver att det finns en majoritet som står för saker som man kommer överens om. Att det som sägs på gruppmötena bär hela vägen genom fullmäktige. Då känner jag att man kan ha en styrka att fatta även tuffa beslut som vi blir tvungna att fatta i kommunen framöver.

Det centerpartistiska kommunalrådet Per Jonsson säger till Sveriges Radio Väst att han tycker det är tråkigt att Per Eriksson tar en paus. Han tycker att samarbete över partigränserna är det bästa för Bengtsfors.

Om den känsliga skolfrågan blir löst så tror Per Jonsson att samarbetet blir mycket enklare. 

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".