Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredningen kring Nordendorph växer

Publicerat måndag 1 september 2003 kl 17.44
Utredningen kring Nordendorph-affären i Uddevalla fortsätter. Fler personer har förhörts.
Utredningen kring Uddevallapolitikern och socialdemokraten Helen Hagström Nordendoprh går vidare. Förra veckan tog hon time out från samtliga sina politiska uppdrag, så länge som den rättsliga processen pågår. Biträdande chefsåklagare Sune Johansson säger till Radio Väst att man nu i veckan kommer att kalla ytterligare personer till förhör, personer med god insyn i SSU Uddevalla. Förhören ska bland annat handla om huruvida Helen Hagström Nordendorph fått ut lön från arbetet på SSU samtidigt som hon utfört sina politiska uppdrag i kommunen. Åklagare Sune Johansson säger vidare att man i nuläget också går igenom hennes lönelistor. - Det finns saker som inte stämmer men det är för tidigt att säga i vilken omfattning, säger Sune Johansson. Fortfarande hyser åklagaren gott hopp om att få en klar bild över den bokföring som är försvunnen och som Hagström Nordendorph misstänks för att ha röjt undan. Bokföring som hon periodvis själv fört och varit ansvarig för, och som granskats och godkänts av kommunalrådet och socialdemokraten Lennart Björk, och hennes fd man Mikael Nordendorph. Vilket inte strider mot några jävregler, eftersom SSU är en ideell förening så råder det inte lika strikta och hårda regler som för till exempel företag. Sune Johansson menar att man just nu försöker få tag i kopior på delar av bokföringen som kan finnas ute på olika instanser där man till exempel ansökt om bidrag till SSUs verksamhet. Allt i hopp om att försöka rekonstruera den bokföring som fortfarande till stora delar alltså saknas. Dessutom har försäkringskassan gjort en utredning rörande utbetalningar till Helen Hagström Nordendorph, en utredning som den vidare polisanmält och som också ligger i knät på åklagare Sune Johansson. Försäkringskassan polisanmäler ungefär 4 fall om året av alla de drygt 100 ärenden som utreds och enligt försäkringskassan så polisanmäls det bara när det handlar om stora summor pengar, att det är uppenbart fusk eller misstanke om förfalskade namnteckningar eller läkarintyg. Åklagare Sune Johansson vill i dagsläget inte kommentera den delen av utredningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".