Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uddevalla

Bussar i Uddevalla får p-böter

Publicerat fredag 22 maj 2009 kl 11.27
Lars Göran Salevik kallar situationen absurd. Foto: Thomas Graf/SR Väst.

Nitiska parkeringsvakter, på uppdrag av Uddevalla kommun, har den senaste månaden ställt till stora problem för Uddevalla omnibus, också det kommunägt.

För när bussterminalen Kampenhof nu byggs om, saknas det parkeringsytor för bussbolagen, och det här har lett till att bussar som ställt sig på andra ställen, fått parkeringsböter.

Att kommunens egna parkeringsvakter, lappar sitt eget kommunala bolag, har lett till en bisarr situation, menar Lars Göran Salevik, vd för kommunägda Uddevalla omnibus.

– Det här blir en absurd situation. Platserna som vi haft som uppställningsplatser för bussarna under rasterna på 20-30 minuter, är nu ockuperade av arbetsfordon. Sedan skickar man dit parkeringsvakter som bötfäller oss, det är inte så speciellt smart tycker jag, säger Salevik.

Uddevalla omnibus har försökt hitta lösningar med tillfälliga uppställningsplatser för bussarna, men inte lyckats.

Hittills har kommunägda Uddevalla omnibus fått 7 till 10 böter av parkeringsbolaget G4S. G4S arbetar på uppdrag av Tekniska kontoret och har hand om parkeringsövervakningen runt busstationen Kampenhof.

Uddevalla kommun bötfäller alltså sitt eget kommunala bolag. Enligt Lars Göran Salevik borde G4S och Tekniska kontoret ha lite mer acceptans för situationen under ombyggnaden.

– Precis, de borde ha förstånd nog att hålla sig därifrån, säger Lars Göran Salevik.    

För att undvika böter tvingas nu busschaufförer att köra runt Kampenhof i flera varv för att hoppas på att en plats blir ledig. Deras lunchpauser blir då avsevärt förkortade på grund av detta.

Chaufförerna får också betala de böter de får ur sin egen plånbok.

– Ja, eftersom lagstiftningen är sådan att böter är personliga och inte avdragsgilla, säger Lars Göran Salevik. 

På vilket sätt kan ni hjälpa till där?

– Inget alls egentligen. Vi kan i och för sig betala böterna men då blir det förmånsbeskattning för de anställda, säger Lars Göran Salevik. 

– Jag vädjar till G4S att ha lite förnuft. Det är klart att det finns lagar och regler men ibland måste man använda insidan av hjärnan också. Att rapportera på en busstation för bussar i yrkesmässigtrafik som står uppställda, det tycker jag att gå väl långt faktiskt, säger, Lars Göran Salevik, vd för Uddevalla omnibus.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".