Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Miljö

Vänervikar hotas av sjösänkning

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 11.48

Sjösänkningen av Vänern kan bli ett hot mot den unika strandnaturen. Det menar Vänerns vattenvårdsförbund som vill ha en rejäl miljökonsekvensbeskrivning på vilka miljöeffekter sänkningen kan få.

För åtta år sedan var det stora översvämningar längs Vänerns kuster. För att förhindra nya översvämningar har Vattenfall och länsstyrelsen i Västra Götaland kommit fram till vattnet ska sänkas mer och sedan i höstas har Vänern sänkts med i genomsnitt 15 centimeter.

Men sjösänkningen kan få effekter på miljön, det menar Vänerns vattenvårdsförbund som menar att sänkningen an slå hårt mot Vänerns karaktär av innanhav med kala klippor och grunda vikar.

– Om det blir en sjösänkning på 15 centimeter så kan det i en del av de här riktigt grunda vikarna bli ganska många meter kommer växa igen, säger Agneta Christensen på Vänerns vattenvårdsförbund.

Och när vikarna växer igen blir det mindre plats för fiskeyngel.

Vänerns vattenvårdsförbund vill ha en riktig miljökonsekvensbeskrivning av vilka effekter sjösänkningen kan få, och Agneta Christensen vill att olika alternativ ska utredas för att hur mer vatten ska kunna tappas ur Vänern. Förslagen är genom kanal eller tunnel.

– Det här miljöeffekterna vi är rädda för kan bli väldigt stora. Det kanske går att hitta en lösning så att vi slipper översvämningar men också slipper ha igenväxta stränder, klippor och vikar, säger Agneta Christensen.

Sjösänkningen ska nu utredas för att länsstyrelsen i Västra Götaland eventuellt ska ta upp nya förhandlingar med Vattenfall.

I dag är det allmänt möte om Vänern i Åmål.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".