Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arbetsmarknad

Vänersborg kommun varslar

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 16.46

Vänersborgs kommun varslar 162 anställda om uppsägning. Varslen berör personal som arbetar inom gymnasieförvaltningen och barn- och ungdomsförvaltningen.

Av de varslade personerna är 35 kollaktivanställda och 127 tjänstemän.

– Det är i högsta grad beklagligt att vi har hamnat i den här situationen. Genom kraftigt minskade skatteintäkter så har nämnderna kommit till det ställningstagandet att man anmäler en övertalighet av personal, säger kommunstyrelsens ordförande Lars-Göran Ljunggren (S).

Uppsägningar kommer inte vara genomförda förrän i början av december.

– Vad slutresultatet blir vågar jag inte ha någon uppfattning om i dagsläget, säger Lars-Göran Ljunggren som hoppas att mycket kan lösas med naturliga avgångar.

Samtliga nämnder fått sparkrav för år 2010 på totalt 46 miljoner kronor.

– I och med att nämnderna tappat en hel del utav sina intäkter, genom att vi har fått mindre skatteintäkter som alla andra kommuner i landet, så var detta den utväg vi hade, säger kommunalrådet.

Karin Einevik, Lärarförbundets ordförande i Vänersborg, säger att det känns förödande inför nästakommande termin.

– Mycket av besparingarna som de har aviserat har lagts på förskoleklass upp till år sex och där ser vi att ungefär 20 procent utav verksamheten blir neddragen, och det kan var och en förstå att det blir förödande konsekvenser på kvalitén på undervisningen, säger hon.

Hon säger att i kristider måste alla dra sitt strå till stacken och Lärarförbundet, som anser att skolan får dra ett tungt lass, gärna ser att kommunen tittat över strukturella förändringar.

– Det har vi efterlyst men inte fått gehör för, att man hade kunnat titta på andra lösningar som inte drabbar verksamheten så hårt som det gör nu, säger Karin Einevik.

Enligt Lars-Göran Ljunggren drabbas alla förvaltningar i kommunen procentuellt lika hårtav besparingarna.

Vänersborgs kommun har i dag omkring 3 400 medarbetare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".