Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vård och omsorg

Platsbrist problem vid katastrof

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 15.46
Antalet vårdplatser i NU-sjukvården har minskat från 900 till 800. Foto: Thomas Graf/SR Väst.

En studie som forskare gjort av sjukhusen i Västra Götaland visar att överfulla akutmottagningar och platsbrist påverkar beredskapen vid större olyckor. Och i NU-sjukvården har mer än var tionde vårdplats försvunnit sedan 2005.

Ulf Almkvist, chefläkare i NU-sjukvården, säger att även om vårdplatser försvunnit så har man delvis parerat detta med andra former av vård.

– Man har gått mer ut i öppna vårdformer, men visst, det har minskat, säger Ulf Almkvist.

Per Örtenwall, beredskapsöverläkare i Västra Götaland, tror att den minskade tillgängligheten på regionens sjukhus försämrar patientsäkerheten om en större olycka skulle inträffa, men det tror inte Ulf Almkvist.

– Katastrofer hanterar vi. Och kan vi inte klara allting själva så finns ju då hjälp i närområdena.

Inom NU-sjukvården har antalet vårdplatser minskat från cirka 900 till 800 sedan 2005. Den slimmade organisationen påverkar både patienter och personal, framför allt under tillfälliga epidemier, som i vintras när vinterkräksjukan härjade.

- Man blir trött, sliten, man blir också sjuk, säger Ulf Almkvist.

Men antalet vårdplatser är ett töjbart begrepp menar han, eftersom det händer att salar överbeläggs och att patienter läggs i korridorerna.

– Då har jag gått ut till verksamheterna och sagt att det här får inte ske, vi får inte ha det på det här sättet; både ur vårdsynpunkt och ur brandskyddssynpunkt.

Hur är det nu?

– Jag kan inte svara på det till hundra procent, men jag känner inte till att man lägger patienter i korridorerna.

Elisabeth Cederblad 
elisabeth.cederblad@sr.se
0522-67 00 58

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".