Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Trollhättan

NÄL har svarat fackförbunden

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 15.37
Akuten på NÄL. Bild: Marie Hedlund/SR

Efter att patientflödet ökat såpass mycket medicinkliniken på NÄL i Trollhättan begärde fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet för ett tag sen siffror om bland annat beläggningen och övertiden. Idag kom svaret från kliniken.

Det konstateras att kliniken haft i snitt 1 100 övertidstimmar per månad under januari till maj i år på de sex avdelningarna. Thomas Hallqvist, Vårdförbundets skyddsombud på NÄL, är inte överraskad av siffrorna.
– Nej det är jag inte, samtidigt som jag tycker att siffrorna är väldigt höga. Vi ska ju helst inte ha någon övertid överhuvud taget, säger Thomas Hallqvist.

Men Magnus Kronvall, områdeschef, tycker inte likadant.
– Vi är en stor klinik med nästan 600 anställda så utslaget på det är det inte oerhört mycket. Sen har vi en verksamhet som måste upprätthållas dygnet runt, så när folk blir sjuka blir det övertid för någon så det är ju oundvikligt, säger Magnus Kronvall.

Fackförbunden ville också ha reda på hur hög beläggningen varit det första halvåret. Statistiken visar att avdelningarna haft 11,8 överbeläggningar i medel per månad. Störst överbeläggningar har MAVA, stroke och lungavdelningarna haft. Som orsak till detta anges att vinterkräksjukan drabbade avdelningarna under februari och mars.
– Vi ska inte ha några överbeläggningar överhuvudtaget anser vi från fackligt håll, säger Thomas Hallqvist.

I svaret från Medicinklinik 1 presenteras också ett antal åtgärder från klinikens sida för att komma tillrätta med problemen. Bland annat ska MAVA, stroke och lungavdelningarna få kompensation i form av mer personal vid överbeläggningar. Mava- och lungavdelningen är föreslagna att få 0,75 årsarbetare/överbeläggning utöver ordinarie grundbemanning. Strokavdelningen är föreslaget att få två ytterligare fastställda vårdplatser och bemanning till dem. Dessutom ska man införa varannan helgtjänstgöring från och med 1 september. Men de här åtgärderna är Thomas Hallqvist på Vårdförbundet kritisk till.

– Våra vikarier har kontrakt som löper till sista augusti. Sen kommer många tillbaka från semester 1 september. Då skall de nya köras igång. Då fick de anställda ingen tid till att tänka igenom hur man ska jobba. Vi från vårdförbundet anser att det vore bättre med att behålla vikarierna året ut för att tänka igenom att få flödet att bli bättre. Sen är ju kompensationen till de tre avdelningarna bara föreslagen. Vi har inte fått några garantier för att vi verkligen ska få extra kompensation för överbeläggningen. Vad händer sen om personalen blir sjuka. Vi har fortfarande många frågor att få svar på, säger Thomas Hallqvist, skyddsombud på Vårdförbundet.


Thomas Graf

thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".