Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vård och omsorg

Oro för vårdcentrals framtid

Publicerat måndag 24 augusti 2009 kl 15.55
Brastadsbon Lorenz Jacobsen. Bild: Thomas Graf/SR

Många tycker att informationen kring vad som gäller deras egen vårdcentral har varit oklar. Brastadbon och före detta kommunpolitiken Lorenz Jacobsen är rädd för att vårdcentralen kommer att försvinna.

I helgen var det öppet hus på vårdcentralerna här i vårt område med anledning av vårdvalet som pågår just nu. Många besökte vårdcentralerna för att få mer information hur de ska välja.

Men många tycker att informationen kring vad som gäller deras egen vårdcentral har varit oklar.

Brastadbon och före detta kommunpolitiken Lorenz Jacobsen är rädd för att vårdcentralen i Brastad kommer att försvinna.

– Det underlag som finns i Lysekil räcker inte för de två vårdcentraler som finns där. Därför vill man bli sponsrad av de två vårdcentraler som finns där. Jag är mycket orolig, säger Lorenz Jacobsen.

I vårdvalet som pågår i två veckor till går det inte att lista sig på Brastads vårdcentral, då regionen ser denna som en filial under Lysekils vårdcentral. Enligt verksamhetschef Nanette Landberg kommer de som listar sig på Lysekils vårdcentral att hamna på Brastads  årdcentral om de vill.

– Det är klart att vi kunde ha varit tydligare, men vanligtvis skrivs aldrig filialer ut i sådana här fall. Jag förstår att folk är oroliga och för att vara extra tydlig kommer vi att annonsera i dagspressen i veckan för dem som ska välja vårdcentral, säger Nanette Landberg.

Men Lorenz Jacobsen anser att man borde ha gjort detta innan blanketterna gick ut till medborgarna och att det är för sent att rätta till.

– Min personliga åsikt är att de har gjort detta medvetet och om Nanette Landberg skulle säga något annat än att Brastads vårdcentral skulle vara kvar så skulle hon begå tjänstefel, säger Jacobsen.

Att gå ut med en annons räcker inte, menar han.

De borde ha gått ut med ett brev till alla Brastadsbor om att Brastad är en vårdcentral som man kan lista sig på, säger Lorenz Jacobsen.

Många av de Brastadsbor som SR Radio Väst pratade med i dag säger att de är oroliga att deras vårdcentral i Brastad kommer att försvinna om underlaget blir för tunt. Men Nanette Landberg menar att vårdcentralen kommer att vara kvar.

Det finns ett beslut att det inledningsvis inte sker någon nedläggning, säger Nanette Landberg.

Lorenz Jacobsen är rädd att Brastads vårdcentral inte kommer att finnas kvar om två år.

– Jag tror och hoppas att det inte blir så, men jag tror att vårdcentralen kommer att läggas ner efter valet, senast 2011, säger Lorenz Jacobsen.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".