Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Konsument

Mat för miljoner slängs

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 12.57
Tusentals ton skolmat slängs. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Varje år slängs upp emot trettio tusen ton mat i landets skolkök, vilket motsvarar en kostnad på mellan två och sexhundra miljoner. Det visar en ny rapport från Naturvårdsverket, som menar att man skulle kunna minska svinnet med hälften och på så sätt få ner kostnader och skona miljön.

– Det är ju frunktansvärt att det slängs så mycket, säger Mona Sundell, samordnare i Stavreskolans i Trollhättans kök.

I den prisbelönta skolmatsalen på Stavreskolan bjuds eleverna varje dag, förutom på den vanliga skolmaten, också på en dignande salladsbuffé och dagens soppa.

Mona Sundell tror att en kombination av bra mat, fin uppläggning och en god miljö där man äter skulle kunna motverka problemet med att det slängs så mycket.

– Det är ju helheten som är viktig, det handlar inte bara om vad det smakar. Trivsel är jätteviktigt och man smakar ju först med ögat. Matspill är inget stort problem här, menar Moa Sundell.

Det beror ju lite på vad det är för mat, men vi försöker ju alltid säga till barnen att inte ta till sig för mycket, säger hon.

Enligt Mona Sandell kan det vara bättre planering som krävs.

– Att man informerar eleverna noga om att inte ta för mycket, att smaka först, är ju en liten grej man kan göra, säger hon.

Moa Sandell
moa.sandell@sr.se
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".