Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Osäkra bussresor till skolan

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 06.42

Många skolbarns säkerhet äventyras i bussen, eftersom de åker med vanlig linjetrafik. Där ställer många kommuner inga säkerhetskrav alls.

Kommuner ställer höga krav på barnens säkerhet i de särskilt upphandlade skolbussarna, men inga krav alls på linjebussarna, där de också köper platser.

Ett exempel på det är Trollhättans kommun, där Mikael Sorvaris båda barn oftast måste stå i bussen hela vägen till skolan.

– Det är ju ganska märkligt att vi föräldrar inte får köra en meter utan att ha bilbältet på oss, medan våra barn får stå upp i bussarna och det inte har någon betydelse, säger Mikael Sorvari, som bor i Åsaka Nytorp.

Hans båda barn, nioårige Alexander och tolvåriga Felicia, måste ta linjebussen till Åsaka skola, respektive Lyrfågelskolan i Trollhättan. Den kommer då fullastad från Norra Björke och inga sittplatser finns kvar.

Kommunen har, liksom många andra kommuner, inga som helst säkerhetskrav på skolskjuts i linjetrafik. På de särskilt upphandlade skolbussarna har man krav på garanterad sittplats åt alla, bälte på alla platser och av- och påstigning på "rätt" sida av vägen, till exempel. Men man har inga sådana krav på linjebussarna.

Trollhättan är ett exempel bland många, enligt NTF-s senaste undersökning. Mikael Sorvaris barn har det jobbigt, när det går undan i kurvorna, säger han.

– Det är ju svårt att stå upp när det går undan, för det är en väldigt krokig väg. Och det är inte så mycket att göra för dem, de är inte så stora än, de är inte så kaxiga i den åldern.

Det är 70-väg hela sträckan från norra Björke till Åsaka, cirka 9 kilometer. Så fort kör också skolbussen, där flera barn inte har sittplats, säger Mikael Sorvari. Själv kunde jag inte köra fortare än 50 på den mycket smala, kurviga och guppiga femkilometerssträckan mellan Norra Björke och Främmestad-Åsaka-vägen, där Mikaels barn stiger på.

– Försök att hänga på bussen i 70 utefter Norra Björke-vägen! Det är tufft, säger Mikael Sorvari. Och när det blir vinter blir vägen ännu smalare och dessutom halkig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".