Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vård och omsorg

Regionen informerar om influensan

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 10.13
Smittskyddsläkaren Charlotte Larsson. Foto: Moa Sandblad/SR Väst

I dag har det hållits presskonferenser på flera ställen i Västra Götalandsregionen där olika representanter för sjukvården har berättat om dagsläget när det gäller den så kallade svininfluensan och om den kommande vaccineringen.

På Regionens hus i Uddevalla redogjorde smittskyddsläkaren Charlotte Larsson för hur många som hittills har insjuknat i regionen.

– Vi har i hela regionen drygt 160 fall med konstaterad smitta med den nya influensan. Några av dem finns i Fyrbodal. Men många flera är sjuka, det vet vi. Vi provtar bara de som behöver sjukhusvård, säger Charlotte Larsson.

I oktober väntas toppen komma och då räknar man med att 40 till 50 procent kommer att bli sjuka.

– De allra flesta kommer inte att behöva sjukhusvård, säger Charlotte Larsson.

I början av oktober planerar sjukvården för att börja vaccinera befolkningen i Fyrbodal. Då prioriterar de hälso- och sjukvårdspersonal, de som tillhör riskgrupper och gravida.

Vaccination kommer att erbjudas på vårdcentraler och barnavårdscentraler, främst på kvällar och helger. Sjukvården kallar inte alla till vaccination utan de kommer i stället att annonsera om när patienterna kan komma.

– Annonserna kommer att finnas där människorna finns, bland annat i lokaltidningarna, säger Claes Hegen, chefläkare för Primärvården i Fyrbodal.

Vaccinationerna kommer att utföras av tillgänglig personal, främst sjuksköterskor men också undersköterskor och läkare. Utöver det kan sjukvården behöva kalla in extra personal. Just nu gör de listor på personer som kan ställa upp.

– Alla händer kan behövas, säger Claes Hegen.

Är man säker på att man haft svininfluensa, om man fått det bekräftat genom provtagning, behöver man inte vaccinera sig. Men är man inte säker är rekommendationen att ta sprutan, trots att man misstänker att man redan haft svininfluensa.

De medicinska riskgrupperna är:

  • kronisk lungsjukdom
  • extrem fetma eller neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
  • kronisk hjärt-kärlsjukdom (ej bara förhöjt blodtryck)
  • immunsuppression (oavsett genes, inklusive HIV)
  • kronisk lever- eller njursvikt (GFR<30ml/min)
  • diabetes mellitus där febersjukdom kan befaras leda till komplikationer
  • kontinuerligt behov av läkemedel mot astma under de senaste tre
    åren
  • gravida kvinnor.

Tillhör du någon riskgrupp erbjuds du vaccin först av alla. Två veckor beräknas det att ta att ge riskgrupperna första dosen med vaccin.

Källa: Smittskyddsenheten i Västra Götaland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".