Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vård och omsorg

Läkare dubbeljobbade på jobbet

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 13.24
På ortopedkliniken i NU-sjukvården har flera av klinikens egna anställda läkare anlitats och betalats via bemanningsföretag för arbete på den egna kliniken. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

36 läkare som är anställda inom NU-sjukvården har samtidigt arbetat som läkare i Västra Götalandsregionen via bemanningsföretag. Detta strider mot NU-sjukvårdens regler. I går tvingades verksamhetschefen för ortopedkliniken avgå.

NU-sjukvården har i år använt 209 stafettläkare -alltså inhyrda från bemanningsföretag. Men 36 av dem har haft dubbla arbetsgivare, de har har Västra Götalands-regionen som sin huvudarbetsgivare.

Läkarnas dubbelliv tycks ha varit särskilt utbrett på ortopedkliniken, med verksamhet framför allt i Uddevalla men också på NÄL. Nio av ortopedläkarna har extraknäckt för bemanningsföretag -på sin egen arbetsplats.

– Det har förekommit att man någon eller några gånger varit inne som stafettläkare och vad vi förstår rör det sig om arbete på jourtid som stafettläkare, säger NU-sjukvårdens personalchef Peter Larsson.

Enligt reglerna får en läkare som anlitas av bemanningsföretag inte ha varit anställd av regionen under de senaste sex månaderna. Den regeln har alltså många läkare brutit mot.

– Det är helt oacceptabelt och strider mot regler och värderingar inom NU-sjukvården. Det är ganska självklart att om man har en huvudarbetsgivare så är det där man ska utöva sin huvudsakliga syssla. I det här fallet har det inte skett utan man har delat sin arbetstid med någon annan, säger sjukhusdirektör Sten Axelsson, chef för NU-sjukvården.

Nu ska både bemanningsföretagens avtalsbrott och de dubbeljobbande läkarnas ansvar utredas. Det kan bli disciplinära åtgärder mot läkarna.

– Jag utesluter ingenting i det här fallet. Vi får utreda och så får vi se vad vi kommer fram till, säger Sten Axelsson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".