Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Konsument

Giftiga jeans

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 11.07
Flera jeansmodeller som Puls testade innehöll gifter. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Flera jeansmärken som SVT-programmet Plus har låtit testa innehåller gifter, bland annat ett starkt allergiframkallande ämne.

De jeans som testades var Nudie, Miss Sixty, Wrangler, Cheap Monday, Crocker och Lee, några av de vanligaste märkena i Sverige.

I tre av de sex paren var halterna av antimögelmedlet Dimetylfumarat, DMF, högre än det tillåtna gränsvärdet på 0,1 mg/kg.

Ämnet fanns i jeansmodeller från Lee, Wrangler och Nudie.

I Nudies jeans var halten DMF till och med fem gånger så hög som tillåtet. DMF kan ge starka allergiska reaktioner, klåda och i vissa fall brännsårsliknande skador på kroppen om man kommer i kontakt med det. Ämnet förbjöds av EU 1 maj i år.

Testet visade också på förekomst av nonylfenoletoxilater. Det är ett avfettningsmedel som bryts ned relativt lätt när det kommer ut i vattendragen, men vid nedbrytningen bildas i stället ämnet nonylfenol.

Nonylfenol är i sin tur svårnedbrytbart och kan ansamlas i miljön. Det är mycket giftigt och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Bland annat kan det vara reproduktionsstörande för fisk och vattenorganismer och kan ligga kvar i bottensediment i flera år.

Det finns inget lagstiftat gränsvärde för substansen, men många företag inom textilbranschen har beslutat om ett eget gränsvärde på 250 mg/kg. Två av de testade jeansen, Cheap Monday och Lee, hade betydligt mer nonylfenoletoxilater än så.

I Wranglerjeansen hittades också bly och kvicksilver. Kvicksilvret kan vara svårt att tvätta bort. I en del fall försvinner bara en procent av metaller vid tvätt, i andra fall försvinner alla metaller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".