Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Trollhättan

Populär skolmat kan spara pengar

Publicerat torsdag 15 oktober 2009 kl 04.37
Kostchefen Anna Johnson, Ann-Marie Norman och Ladda Jawaaratnan vid salladen i centralköket. Foto: Bosse Adriansson/SR Väst.

Det centrala skolköket i Trollhättan måste spara pengar. En lösning kan paradoxalt nog vara att eleverna får mer av sin favoritmat.

Att skära ner utgifterna är svårt. Alla händer behövs i centralköket.

– Jag ser inte att jag har några andra möjligheter än att försöka pressa priserna ännu mer på de upphandlingar vi har och det är ju inte riktigt det som är grejen. Vi har ju upphandlade produkter som redan har relativt bra priser, säger kostchefen Anna Johnson.

Alltså måste intäkterna öka. Det kan bara ske genom att skolorna, som är centralkökets enda kunder tillsammans med en och annan förskola, köper mer mat. Och då måste centralköket leverera mer av de populära rätterna.

– Jag ser ingen annan utväg. Till exempel har vi under den sista delen av höstterminen inte satt in några soppdagar, vilket ju är jättetråkigt eftersom sopporna är fantastiskt goda och det är en bra måltid. Men vi har så lite beställningar på soppor, alltså måste jag sätta in rätter som vi har en högre kvot beställningar på, säger Anna Johnson.

Sprödbakad fisk, som serverades i går, är en storsäljare i trollhätteskolorna.

– I dag är vi uppe och toppar på nästan 12 000 portioner. Skulle vi haft soppa hade vi kanske haft 6 000 till 7 000 portioner, säger Anna Johnson.

Problemet är bara att skolorna också skall spara pengar. Så har de råd att beställa fler och kanske dyrare portioner?

– Nej, det tror inte jag att de har eftersom de också skall hålla igen, men jag kan inte ta på mig hela stadens ansvar i den här frågan utan nu ser jag till centralköket, säger Anna Johnson, som ser stora svårigheter med att få ekvationen med dubbelt sparande att gå ihop.

En annan konsekvens av besparingarna är att den ekologiska maten får stryka på foten.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".