Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Uddevalla

Larm om dålig arbetsmiljö

Publicerat tisdag 27 oktober 2009 kl 05.30

Ohälsan bland personalen på Sommarhemsskolan i Uddevalla har nu blivit så stor att huvudskyddsombud på Lärarnas Riksförbund slår larm.

Bristerna är så stora att något måste göras omedelbart, menar huvudskyddsombudet Annika Levander.

– Det råder en stor ohälsa bland personalen på Sommarhemsskolan, det är priset man får betala efter de stoppåtgärder som infördes av kommunen i våras, säger Annika Levander.

Huvudskyddsombud Annika Levander ser ett direkt samband mellan lärarnas ohälsa och de besparingsåtgärder som gjordes på skolan i våras från kommunens sida. Och då assistenterna på Sommarhemsskolan togs bort, ökade arbetsbördan dramatiskt på de andra lärarna.

– Förutom att arbetsbördan är hög får lärarna på Sommarhemsskolan arbeta med andra saker som de inte har utbildning för. Saker som mer ligger inom omsorg och elevhälsa, menar Annika Levander.

Annika Levander listar sju brister på skolan i de handlingar hon nu skickat in till Arbetsmiljöverket. Det handlar om att personalen på grund av allt för stor arbetsmängd tvingas arbeta i ett allt för högt tempo, att förväntningarna på deras arbetsinsats är oklar och att ständiga förändringar medför otrygghet i anställningen. Dessutom upplevs risker för hot och våld, ett otydligt ledarskap, övertid och resursneddragningar som problem.

Med stöd i arbetsmiljölagen kräver nu huvudskyddsombudet att rektor Anders Levenskog, utan dröjsmål lämnar besked hur man ska komma tillrätta med problemen. Allra senast på fredag klockan 16.

Till SR Radio Väst säger han att han tagit del av huvudskyddsombudets begäran men vill inte kommentera saken mer än att han känner till problemen.

För övrigt vill jag inte föregå hur detta ska hanteras genom att säga något till SR Radio Väst. Då låser man upp sig också åt något håll, säger Sommarhemsskolans rektor Anders Levenskog.Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".