Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Näringsliv

IUC väntar på regeringens respons

Publicerat fredag 15 januari 2010 kl 16.18

I Trollhättan och i regionen arbetar man med plan B – alltså med hur en framtid utan Saab ska se ut och fungera. Och några som tror sig kunna hjälpa till är IUC, industriella utvecklingscentra, som finns på 15 platser i landet där de jobbar med företagsutveckling.

Näringsminister Maud Olofsson fick strax innan jul ett brev från IUC där de erbjuder sina tjänster om det blir så att Saab läggs ner. Deras kompetens ligger i att ta tillvara på personers idéer och förvandla dem till nya företag.

– Att IUC har valt att vända sig till bland annat regeringen och talat om att vi har den kompetensen är för att vi har jobbat med sådana omställningar av större företag, säger Martin Hedman, vd för IUC Sverige.

Till exempel fanns IUC på plats när Kockums i Malmö ställde om från varvsindustri till vindkraft. I Trollhättan skulle IUC kunna ta tillvara de Saabanställdas idéer för att få igång nya företag.

– Människorna som berörs av det här har ju mycket kompetens, och den kompetensen kan odlas genom att man startar upp nya idéer, säger Martin Hedman.

Men det krävs resurser för att få idéer till att bli nya företag. Och enligt Martin Hedman är det en fråga för regeringen att satsa den första insatsen så att man kan komma igång.

– Visst kan regionen säga att det här är jätteviktigt för oss, men jag tycker det är regeringens ansvar att säga att vi vill skapa nya företag och säkerställa jobb i framtiden i Sverige.

IUC gjorde redan tidigt förra året en beräkning på vad det skulle kosta samhället om Saab lades ner. Första året skulle det kosta 4,4 miljarder när skatteintäkterna minskar och kostnaderna för a-kassa ökar. Det kan vara en anledning till att snabbt komma igång med en omställning, men första året är enligt Martin Hedman viktigt av en annan anledning också.

– Det är då du har dynamiken, det är då idéerna finns, och det är då man vågar ta lite risker för att komma igång, säger han.

Än så länge har IUC inte fått någon respons från regeringen på sitt brev, och vet därför inte om det blir aktuellt för IUC att etablera sig i Trollhätteområdet.

Fakta om IUC:

  • ett nationellt nätverk av industriella utvecklingcentra
  • IUC är uppdelat i 15 olika bolag, där varje bolag verkar i en egen region
  • bolagen ägs till största delen av regionens små- och medelstora företag
  • jobbar med att få företagsamverkan att främja tillväxt
  • erfarenhet från omställningen av bland annat Kockums i Malmö, Bofors i Karlskoga och Scania i FalunMarie Hedlund
marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".