Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Saab

Leverantörerna kräver besked

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 17.19

Underleverantörerna till Saab Automobile har tröttnat på tystnaden från General Motors när det gäller företagets framtid. Ska bolaget säljas eller läggas ned?

– De vill ha besked, säger Svenåke Berglie, vd för underleverantörernas branschorganisation Fordonskomonentgruppen, till TT.

Under onsdagen hade närmare ett 50-tal företrädare för leverantörer till Saab samlats till ett stormöte för att dryfta vad som kan göras.

– Vi uppmanar GM, Saab och likvidatorerna att snabbt öka informationen ut till marknaden. När Saab var i rekonstruktionsfas gick det ut information hela tiden från dem som höll i rekonstruktionen. Och det var väldigt bra, då visste man hela tiden vad som gällde. Men nu har det varit tyst, säger Berglie.

Han efterlyser besked om vilka planer som gäller för Saab. Hur ska finansieringen klaras under avvecklingsfasen som kan ta mycket lång tid, kanske år? GM kör ju ett dubbelspår.

Två likvidatorer har utsetts för att utföra sitt uppdrag, nämligen att avveckla Saab i ordnade former. Men samtidigt för man parallella förhandlingar med i vart fall en köpkandidat, holländska Spyker Cars.

– Det är en väldig brist på besked. I all den stund som det fortfarande pågår produktion i Trollhättan och man pratar med leverantörerna om framtida projekt pågår det samtidigt en likvidation. Det ger ju väldigt konstiga signaler, säger Berglie.

Men å andra sidan har likvidatorerna börjat på sparlåga. Ännu har ingen av de fackliga företrädarna på Saab Automobile kallats till samtal med dem.

Underleverantörerna har också tidigare ökat sin kapacitet för att kunna möta Saabs krav inför lanseringen av den nya 9-5:an. En modell som nu riskera slängas på skrothögen. Men överdimensioneringen i komponentledet består.

– Så är det. Vi har därför kontaktat regeringen. För oavsett om saker och ting löses kommer det att vara väldigt tufft för många leverantörer. Vi måste titta på vad regeringen kan göra i det här läget för att stötta dem, säger Berglie som framför allt efterlyser lån med rimliga återbetalningsvillkor.

Bertil Åkesson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".