Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Saab

Riksgälden väntar på besked

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 14.27

Riksgäldens slutrapport om synen på lånegarantier till Saab lämnades till regeringen för över en vecka sedan. Får Saab en ny ägare innebär det att frågan måste utredas ytterligare.

– Vi har tittat på hur säkerheterna ser ut, hur affärsplanen ser ut och så vidare, säger Erik Sjulander, biträdande avdelningschef för garanti- och kreditavdelningen på Riksgälden.

Han vill inte säga något om Riksgäldens slutsats och rekommendation till regeringen. Inte heller något om Spyker Cars.

Får Saab en ny ägare innebär det att frågan måste utredas ytterligare.

– Vi måste sätta oss in i de nya förhållandena och se hur affärsupplägget ser ut för att veta om det behövs justeringar eller kompletteringar. Men det kommer vi att göra fort. Vi vet att det är mycket angeläget, säger Erik Sjulander, utan att vilja precisera hur snabbt det kan gå för Riksgälden att avgöra om en ny ägare bedöms som tillräckligt stabil för att Saab ska kunna få lånegarantierna.

– Vi väntar med spänning på om affären blir klar, säger Erik Sjulander.

EIB beviljade ett lån till Saab på 400 miljoner euro, drygt 4 miljarder kronor, redan den 21 oktober. På grund av Saabs svaga ekonomi kräver lånet statliga lånegarantier. Det i sin tur gör att EU-kommission måste ge sitt godkännande så att garantierna inte strider mot statsstödsreglerna.

Pengarna är öronmärkta för att utveckla framför allt miljöteknik och Saab måste bidra med lika mycket som lånet.

När Koenigsegg Group var aktuell som köpare meddelade regeringen EU-kommissionen att man ansåg att Saab hade tillräckliga säkerheter för att staten skulle kunna gå i borgen för lånet.

Signalerna då från EU-kommissionen var också positiva.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".