Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utbildning

Friskolorna håller sig framme

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 14.00
1 av 2
Totalt sökte 675 elever i Fyrbodal till en friskola. Foto: Dan Hansson/Scanpix
2 av 2

Drygt 3 500 niondeklassare har gjort sitt preliminära gymnasieval. Ansökningarna visar att byggprogrammet är populärt.

Särskilt märks intresset för byggprogrammet på de stora kommunala gymnasieskolorna i vårt område, i Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg.

I Trollhättan och Vänersborg har fler elever sökt byggprogrammet än vad skolorna just nu beräknar att de kan ta emot, och då får eleverna konkurrera med varandra.

Trots att flera friskolor startat upp i Fyrbodal de senaste åren lockar fortfarande de stora kommunala gymnasieskolorna elever till sig. I stort sätt har de fått sökande till de platser de har att erbjuda på flera olika typer av program.

Men friskolorna håller sig också framme. Totalt sökte 675 elever i Fyrbodal till en friskola. Till exempel har Portalens gymnasium i Uddevalla lyckats bra. Skolan är faktiskt den enda i hela Fyrbodal som har fler sökande en de har platser – där konkurrerar 64 elever om 60 platser.

Även Plusgymnasiet i Uddevalla, Fridagymnasiet i Vänersborg och Folkuniversitets gymnasium i Trollhättan är friskolor som lyckats bra med att fylla sina platser.

Andra, lite mindre skolor på mindre orter, har svårare att locka till sig elever. Till exempel har Lärlingsgymnasiet i Håby i Munkedals kommun fått 7 sökande till 60 platser, och Orust praktiska gymnasium bara 5 sökande till 71 platser.

Ett preliminärt svar på om man kommit in på den utbildning man sökt i första hand får eleverna i mitten på april. Efter det finns det tid att ändra sig och byta. Senast den 17 maj ska de göra sitt slutgiltiga val.

Kommunala gymnasieskolor i Fyrbodal
Strömkullegymnasiet i Bengtsfors, Utsikten Dals-Eds gymnasieskola, Gullmarsgymnasiet i Lysekil, Dahlstiernska Gymnasiet i Mellerud, Orusts gymnasieskola, Processtekniska gymnasiet i Munkedal, Strömstad gymnasium, Tanums gymnasium, Magnus Åbergsgymnasiet och Nils Ericssonsgymnasiet i Trollhättan, Uddevalla gymnasieskola, Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg, Karlbergsgymnasiet i Åmål.

Fristående gymnasieskolor i Fyrbodal
Folkuniveristetets gymnasium, Trollhättan, Fridagymnasiet, Vänersborg, John Bauergymnasiet, Uddevalla, Lichron teknikgymnasium, Trollhättan, Ljud & Bildskolan, Plusgymnasiet, Uddevalla Portalens gymnasium, Uddevalla, Trollhättans Praktiska Gymnasium, Uddevalla Praktiska Gymnasium, Orust Praktiska gymnasium, Åmåls praktiska gymnasium, Lärlingsgymnasiet i Håby,Marie Hedlund

marie.hedlund@sr.se
0522-67
00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".