Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vård och omsorg

”För stora åtaganden”

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 15.53

NU-sjukvården gjorde ett nytt stort ekonomiskt underskott förra året. Men det är inte säkert att pengarna behöver betalas tillbaka.

NU-sjukvårdens historia är kantad av en lång rad av ekonomiska underskott. Förra året förbrukade NU-sjukvården nästan 93 miljoner kronor mer än vad som fanns i budgeten.

Folkpartisten Jonas Andersson är ordförande i Regionens Hälso- och sjukvårdsutskott. Han reagerar så här:

– Det är naturligtvis inte bra. Planeringen är ju att våra verksamheter ska kunna gå runt ekonomiskt och inte behöva göra underskott. Samtidigt har våra sjukhus en kontinuerlig problematik som hänger samman med ett ökat patienttryck, man tar emot fler patienter än det är budgeterat medel för.

Får NU-sjukvården för lite pengar i förhållande till det tryck du talar om?

– Tittar man på det senaste året har vi ju inte riktigt lyckats finansiera allting. Man har tagit på sig stora åtaganden på sjukhuset. Det gäller bland annat vårdgarantin där man har gjort ett väldigt bra arbete i stora stycken för att minska köerna och det är klart att det kostar pengar. Det har också varit en målsättning från den politiska ledningen att så skall ske, säger Jonas Andersson.

Om NU-sjukvården behöver hämta hem underskottet och tvingas till nedskärningar är osäkert. Nu ska bokslutet värderas av ekonomiutskottet och regionstyrelsen.

– Är det deras eget fel eller är det yttre faktorer som har orsakat det här underskottet? Det kommer att avgöra om NU-sjukvården får ta med sig underskottet och därmed återbetala det eller om det ska skrivas av, säger Jonas Andersson.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".