Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lilla Edet

Många åsikter om vindkraften

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 15.13
1 av 2
Åsikterna går isär om nya vindsnurror. Foto:Scanpix
2 av 2

62 sidor långa remissvar om vindbruksplanen har kommit in till Lilla Edets kommun. Socialdemokraterna öppnar för en bred uppgörelse över blockgränsen.

Remissvaren visar att politikerna i Lilla Edet börjar få kalla fötter av planerna på en massiv vindkraftsutbyggnad i kommunen som beviljat bygglov för 12 vindsnurror och har ett 30-tal ansökningar som ännu inte beviljats.

Vänsterpartiet säger bara ja till två områden och vill utnyttja det kommunala vetot för de övriga. Kristdemokraterna menar att planen skapar ett stort dilemma för kommunen och vill bara ha en ringa mängd vindkraftverk.

Moderaterna tycker att det är oerhört viktigt att utbyggnaden blir begränsad. Socialdemokraterna vill undvika intressekonflikter och ta hänsyn till invånarnas behov av rekreation.

Om remissvaren skiljer sig mycket åt bör partierna sätta sig ner över blockgränsen och noga överväga hur man gemensamt skall gå vidare, skriver socialdemokraterna. Och skilda meningar finns det i remissvaren.

Den kanske allvarligaste invändningen kommer kanske från Statens Geotekniska Institut, som anser att det är oklart om risker för ras och skred vägts in i planen.

Skogsstyrelsen dömer ut sex områden som olämpliga, medan LRF anser att markägarnas intresse av en bra avkastning skall väga tyngst.

334 privatpersoner har yttrat sig. Föreningen för en ansvarsfull vindkraftsutbyggnad i Lilla Edet, med 260 namnunderskrifter i ryggen, säger ja till vindkraft, men "inte överallt och planlöst kors och tvärs".

Andra är rädda för sjunkande fastighetsvärden, och för att utbyggnaden skrämmer många att flytta till Lilla Edet som kan bli känd som den vindkraftstätaste kommunen i Sverige.

I genomsnitt säger privatpersonerna ja till 8,8 vindkraftverk i kommunen. "Man kan inte vara för vindkraftverk och sedan säga ... men inte där JAG bor", skriver två privatpersoner.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".