Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vänersborg

Flera skolor kan stängas

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 13.26

Flera skolor i Vänersborg kan komma att stängas. Barn- och ungdomsförvaltningen i Vänersborg presenterar nu en ny utredning av skolorna i kommunen.

Minskat antal elever de senaste åren har lett till halvtomma lokaler och små klasser. Utredningen presenterar två möjliga alternativ för att fördela resurserna till skolan på ett effektivare sätt.

Boel Jansson, områdeschef på barn- och ungdomsförvaltningen, har varit med i arbetsgruppen för utredningen, och menar att det inte bara handlar om att spara pengar:

– Nej det handlar om att använda de resurser vi har så effektivt som möjligt.

I dag har 15 av 18 skolor i Vänersborg svårt att bedriva verksamhet. Det finns för många små grundskolor med för få elever. Skolor behöver slås ihop, och det berör inte bara de som flyttas, utan även de skolor som eleverna flyttas till.

– Alla blir berörda på ett eller annat sätt. Det går inte att säga hur många elever som kommer att bli berörda negativt, säger Sven-Eric Sjöbergh, också han områdeschef på barn- och ungdomsförvaltningen.

I går fick politikerna i Vänersborg ta del av utredningen. Politikernas spontana reaktion var att det behövs kompletterande utredningar angående skolskjutsar och kontraktsförhållanden rörande skolans lokaler.

– Som det är nu har finns skolor som ligger på ställen där det inte längre bor elever i närheten. Alla elever bussas dit, säger Sven-Eric Sjöbergh.

Boel Jansson betonar att utredningen är del i en längre process. Beslutet ligger nu hos politikerna.

– Vi hoppas på ett beslut i maj, säger hon.

Utredningens två alternativ för grundskolan:

Alternativ A

Mulltorp, Rösebo, Skerrud, Sundals Ryr, Blåsut och Väne Ryr skolor avvecklas och verksamheten flyttar till närliggande skolor. Öxnereds skola behöver byggas ut och renoveras. 7-9-skolorna tas inte upp i detta alternativ. I alternativ A minskar lokalkostnaderna för F-6 med 5,5 miljoner kronor per år. Det totala investeringsbehovet minskar med 12,7 miljoner kronor.

Alternativ A:2
Dalboskolans elevunderlag minskar, vilket kan försämra skolans utvecklingsmöjligheter. Om undervisningen flyttas till centrala Vänersborg finns kapacitet för att ta emot dessa elever.

Alternativ B

Skolorna organiseras i F-5-skolor respektive 6-9-skolor.
Mulltorp, Brålanda, Rösebo, Skerrud, Sundals Ryr, Blåsut och Väne Ryr skolor avvecklas och verksamheten flyttar till närliggande skolor. Öxnereds skola behöver byggas ut och renoveras. I alternativ B minskar lokalkostnaderna för F-5 med 7,8 miljoner kronor årligen. Det totala investeringsbehovet minskar med 12,7 miljoner kronor.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".