Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
utbildning

Distanskurs lockar sjuksköterskor

Publicerat måndag 15 mars 2010 kl 15.36

Intresset bland sjuksköterskor att specialisera sig på vård av äldre har varit lågt. Det försöker nu Högskolan Väst ändra på genom att erbjuda en webbaserad specialistutbildning.

– Tidigare har vi haft en utbildning på campus, men söktrycket har varit lågt och vi har fått ställa in utbildningen. Och då har vi försökt att göra ett annat sätt att bedriva utbildning på, där studenterna kan läsa själva när de har tid och möjlighet, säger Gullvi Flensner som är lektor på Högskolan Väst.

85 studenter läser den nya utbildning, varav 14 har Höskolan Väst som huvudskola. De övriga tillhör formellt någon av de fem högskolor som Högskolan Väst samarbetar med, nämligen Göteborgs universitet, Hälsohögkolan i Jönköping, Högskolan Kristianstad, Linnéuniversitetet och Lunds universitet.

Tillsammans erbjuder de sex lärosätena den nya specialistutbildningen där eleverna läser på distans på halvfart i två år. Varje skola ansvarar för en kurs var, och hela utbildningen avslutas med ett examensarbete. All kommunikation mellan lärare och studenter sker på nätet där studenterna också kan se filmade föreläsningar.

I takt med att antalet äldre ökar i samhället finns det ett behov av att utbilda sjuksköterskor som är specialiserade på vård av äldre.

– Med en specialistsjuksköterskeutbildning får de en fördjupad kunskap och kan utveckla vårdandet och utveckla kvalitén. Det är i alla fall vår förhoppning. De får alltså kunskaper om gör att de förhåller sig kritiska till vad de ser, och försöker hitta lösningar på saker som de hittar, säger Gullvi Flensner.Marie Hedlund
marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".