Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Politik

Ungdomarna osäkra inför valet

Publicerat tisdag 8 juni 2010 kl 05.07
Nästan hälften av ungdomarna som svarat på enkäten vet inte ännu vilket parti de ska rösta på i höst. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Ungdomarna är intresserade av politik, men hur de ska rösta i valet vet de inte än. Det visar Sveriges Radio Västs valbarometer som gått ut till förstagångsväljare i fyra kommuner i vårt område.

För politiker som vill värva väljare till valet i höst kan det därför vara idé att vända sig till de unga som röstar för första gången. Totalt finns det 12 313 förstagångsväljare i vårt område.

Sveriges Radio Väst har vänt sig till fyra skolor i Bengtsfors, Trollhättan, Lysekil och Uddevalla där knappt 200 elever fått svara på frågor om valet.

Undersökningen visar att nästan varannan fortfarande inte har bestämt sig för hur de ska rösta. Det är ett mönster som går igen i SIFO:s stora mätningar i hela Sverige som visar att kvinnor och unga är de mest osäkra och bestämmer sig sent. Vid förra valet fick Miljöpartiet flest väljare under den sista veckan före valet och det berodde mycket på att många unga röstade på dem.

Sveriges Radio Västs undersökning visar också på att förstagångsväljarna i vårt område tycks vara positiva att till att rösta, trots osäkerheten. Fler än nio av tio tänker rösta och bland tjejerna uppger i princip alla att de ska gå till valurnorna.

Men frågan är alltså vad de ska rösta på. Bland dem som bestämt sig dominerar Socialdemokraterna och Moderaterna, precis som i opinionsundersökningarna.

Men de som inte bestämt utgör hela 47 procent, alltså finns nästan varannan kvar att övertyga för våra politiker.

Ungdomsbarometern

Valenkäten med nio frågor har skickats till avgångselever i fyra kommuner. Följande klasser har fått enkäten:

Uddevalla
* Fordon, Östrabogymnasiet
* Naturvetenskapligt program, Östrabogymnasiet
* Samhällsvetenskapligt program, Agnebergsgymnasiet
Trollhättan
* Fordon, Nils Ericssonsgymnasiet
* Naturvetenskapligt program, Nils Ericssonsgymnasiet
* Samhällsvetenskapligt program, Magnus Åbergsgymnasiet
Bengtsfors
* Samhällsvetenskapligt program, Strömkullegymnasiet
* Industriprogrammet, Strömkullegymnasiet
Lysekil
* Tekniskt program, Gullmarsgymnasiet
* Samhäll/Kultur, Gullmarsgymnasiet
* Marinbiologi, Gullmarsgymnasiet

Antal respondenter: 178 (89 män, 78 kvinnor)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".