Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Miljö

Länsstyrelsen riktar kritik mot försvaret

Publicerat tisdag 15 juni 2010 kl 10.30
Vindkraftverk nära militära flygfält kan utgöra en säkerhetsrisk enligt försvaret. Foto: Scanpix

Länsstyrelsen är upprörd över försvarets negativa inställning till vindkraftverk nära militära flygfält, som Såtenäs.

Försvarsmakten arbetar med ett remissyttrande som innebär att vindkraftverk nära militära flygfält kan klassas som en säkerhetsrisk för Jas 39 Gripen. Något som kan innebära höga kostnader för kommunerna.

Jörgen Hammarström, som är biträdande miljöinspektör vid länsstyrelsen, arbetar med ett svar på det utspelet.

 – Vi har också blivit överraskade av beskedet. Just nu ser vi över behovet av att gå ut med en skrivelse, säger Jörgen Hammarström.

Försvarsmakten skriver i ett pressmeddelande att inga beslut ännu är fattade men det pågår ett arbete om vilka restriktioner som behövs.

Det arbetet kan förändra många kommuners översiktsplanering när det gäller vindkraft.

Melleruds, Vänersborgs och Trollhättans kommuner kan påverkas kraftigt av ett förbud för vindkraftverk. Fyra mils-avståndet påverkar också Uddevallas och Färgelandas kommuner.

– Det har gjorts oerhört mycket arbete i kommunerna när de har tagit fram vindbruksplaner. Det är planer som kan bli orealistiska om försvarsmakten ändrar sin syn på vindkraftverk. Det handlar om stora pengar, säger Jörgen Hammarström.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-15880

Sten Lillieström
Sveriges Radio Skaraborg

Varför säkerhetsrisk?

Det är bland annat flygning på låg höjd och i formation som försvaret menar kan störas av rörliga vindkraftverk och skapa en risk för olyckor. Risken finns menar försvaret att flygplan som ligger bakom andra, och som låser sin kurs på framförvarande, istället låser sig på ett vindkraftverk, med haveri som följd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".