Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjöfartsverket får konkurrens

Publicerat fredag 25 januari 2002 kl 09.15
Sjöfartsverket får stå ut med konkurrens när det gäller sjökort, alltså kartor över vatten. Igår bestämde hovrätten i Göteborg att det tyska förlag som har gett ut sjökort över Trollhätte kanal och Göta kanal, inte har kopierat Sjöfartsverkets sjökort.
Det tyska förlaget och deras generalagent, ett företag i Fiskebäckskil, har gett ut och sålt egna sjökort. Men Sjöfartsverket sa att det tyska förlaget hade kopierat deras egna sjökort. Bland annat när det gäller djuplinjer i sjöarna. Och det är inte tillåtet enligt upphovsrättslagen. Eftersom det handlar om kartor så måste det finnas likheter. Annars är ju någon av kartorna inte korrekt. Men Uddevalla tingsrätt bestämde i sin dom förra sommaren, att förlaget måste sluta att tillverka och sälja sina sjökort. De var i stort sett en kopia av sjöfartsverkets sjökort, tyckte tingsrätten. Förlaget överklagade och nu får de rätt i hovrätten. Det finns klara skillnader mellan de olika sjökorten, säger hovrätten, som slår fast att de nya sjökorten inte är kopior av sjöfartsverkets. Sjöfartsverket ska nu betala förlagets rättegångskostnader, både i tingsrätten och i hovrätten. Kostnaderna uppgår till drygt en miljon kronor. Och det tyska förlaget får fortsätta att ge ut sina sjökort.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".