Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Miljö

Övergödning är ett problem

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 14.05
Foto: Lars-Ove Loo/Scanpix

Vattnet längs Bohuskusten mår inte bra. Här kan du läsa vad man gör åt problemet med övergödning.  

Vattenrådet för Bohuskusten har bildats för att man bättre ska kunna hantera frågan med övergödning.

– Större delen av våra kustvatten når inte upp det som man ska uppnå enligt till direktivet ”God ekologisk status”, säger Karin Pettersson som jobbar för länsstyrelsens vattenvårdsenhet.

Ett av de stora problemen handlar om övergödning. Det kommer ut för mycket näringsämnen i våra vatten.

– Det kommer ut från land från olika verksamheter och det är viss tillförsel från andra havsområden, och det behöver minskas.

Ett sätt att minska utsläppen av bland annat kväve är de satsningar som gjorts i kommunerna längs Bohuskusten i form av kväverening i vattenreningsverken. En satsning som enligt Karin Pettersson fungerar, men det behöver göras mer.

Det nybildade Vattenrådet för Bohuskusten blir en viktig del i arbetet, då de representerar olika intressen i frågan och blir ett bollplank för Länsstyrelsens vattenvårdsenhet.

Eva Lind Johansson är styrelseledamot i det nybildade Vattenrådet för Bohuskusten:

– Vi kan inte sparka på någon men kan lyfta upp problemen. De första åtgärderna som görs redan nu från kommunerna är att se till att näringsinnehållet som släpps ut via vattendrag minskar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".