Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Väst granskar

Inga förbättringar för våra gamla

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 05.49
Sotenäs kommun: ”Vi jobbar med utbildning”
(2:37 min)
Foto: Jessica Gow/Scanpix

Brister inom den kommunala äldreomsorgen lever kvar år efter år. Det visar Sveriges Radio Västs granskning av länsstyrelsens tillsynsprotokoll. Lyssna och hör vad det handlar om.

Allt som rör våra gamla i omsorgen ska noggrant dokumenteras. Det kan handla om allt från medicinering och förändringar i sjukdomsbilden till vilka sociala behov de gamla har av olika hjälpinsatser.

Men det finns exempel på hur personal skriver lösa lappar som aldrig förs in i pappren eller bara muntligen nämns. Informationen når då bara ett fåtal och kommer aldrig med i handlingarna.

I stort sett alla 14 kommuner i Sveriges Radio Västs sändningsområde har stora brister när det gäller dokumentationen. I samtliga fall sägs orsaken vara ”vi hinner inte.”

Sotenäs kommun sticker ut och får allvarlig kritik i länsstyrelsens tillsynsprotokoll. Här har länsstyrelsen sedan fyra år tillbaka pekat på att personalen inte kan socialtjänstlagen, SOL, tillräckligt bra för att kunna skriva in och redogöra för händelser som rör de gamla.

– Vi jobbar i nuläget med utbildning, i första hand med enhetscheferna, i social dokumentation, säger Ann Larsson som är förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Sotenäs.

Efter fyra år har man alltså kommit så långt att enhetscheferna håller på att få utbildning. Men för den övriga omsorgspersonalen har kommunen än så länge nöjt sig med att påpeka att dokumentation är viktigt.

– Vi har tydliggjort att det är viktigt med den sociala dokumentationen och vad det är, säger Ann Larsson.

Förutom bristande dokumentation fick Sotenäs kommun, redan för fyra år sedan, kritik för att de har tillsvidareanställda som inte har relevant utbildning för att ta hand om gamla. Även personal i chefsposition har helt saknat social högskoleutbildning enligt länsstyrelsen.

Finns det chefer i dag som saknar högskoleutbildning?

– Ja det gör det, svarar Ann Larsson, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Sotenäs.

Finns det även i nuläget tillsvidareanställd omsorgspersonal som saknar utbildning?

– Ja, det har jag ingen järnkoll på, men det kan ju finnas personal som började hos oss som vårdbiträden och som fortfarande jobbar kvar hos oss.

Även Lilla Edet har fått kritik för att personal saknar relevant utbildning. För fyra år sedan var det 40 procent av omsorgspersonalen som saknade utbildning.

– Nu är det 29 procent som saknar utbildning, säger Yvonne Gunnarsson Nord som är verksamhetschef för vård och omsorgen i Lilla Edet.

Så efter fyra år är det alltså fortfarande nästan tre av tio anställda som saknar utbildning. Yvonne Gunnarsson Nord menar att det har saknas pengar för att komma tillrätta med problemet.

– Vi har ju inte haft den finansieringen själva så att vi har kunnat utbilda personalen själva om man säger att vi ska köpa utbildning åt dem. Vår väg har ju varit att när vi rekryterar så rekryterar vi färdigutbildad personal.

Tillsynen av äldreomsorgen

Sveriges Radio Väst har granskat länsstyrelsens tillsynsprotokoll från 2008 och 2009.

Den 1 januari i år tog Socialstyrelsen över ansvaret för den sociala tillsynen av vår kommunala äldreomsorg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".