Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lysekil

Olika syn på sjöfartsregister

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 15.07
Hamn-vd: "En jättestor fråga"
(1:12 min)
1 av 2
Fartyg i Lysekils hamn. Foto: Cecilia Bäcklund/SR Väst.
2 av 2
Tor Carlsén, vd Lysekils hamn. Foto: Cecilia Bäcklund/SR Väst.

Svenska fraktfartyg som går under svensk flagg blir allt färre och i dag presenteras sjöfartsutredningen för regeringen. Den ska ge en fingervisning om Sverige bör införa ett internationellt sjöfartsregister – en mycket omdebatterad fråga.

Ett internationellt sjöfartsregister som införs i Sverige innebär bland annat osäkrare förhållanden för anställda ombord och att det kan vara villkoren från det land besättningen kommer ifrån som gäller – inte svenska.

Det innebär att bemanningskostnaden på fartygen kan sjunka rejält.

Fackförbundet, Seko sjöfolk, är emot förslaget med internationellt sjöfartsregister, men arbetsgivarna är för.

– Det är en jättestor fråga, många sjömän berörs av det här, säger Tor Carlsen, som är VD för Lysekils hamn och som själv har jobbat som sjöman i många år.

Det är framförallt de som jobbar ombord som berörs, som matroser, motormän, kockar och manskap.

Tor Carlsen är inte nöjd med situationen och är osäker till att ett internationellt sjöfartsregister är lösningen.

– Det är tråkigt att det ska behöva bli så här. Jag tycker att regeringen borde ha gjort åtgärder tidigare. Nu står vi på något vis vid vägs ände, säger han.

Håkan Friberg, vd för svenska redarföreningen, är däremot positivt inställd till registret.

– Jag ser det som enda möjligheten för att vi ska få en tillväxt och en utveckling av svensk sjöfart och att vi i framtiden ska kunna vara med som en sjöfartsnation. Jag ser det mer som ett sätt att vi ska växa och få regler som är konkurrensneutrala med våra konkurrenter, säger han.

Om nu ett internationellt sjöfartsregister införs så kommer det inte påverka hamnlivet på land i Lysekil, säger Tor Carlsen.

– Här kommer och går båtarna ändå, oavsett vilken flagg de har.

Cecilia Bäcklund
cecilia.backlund@sr.se  
0522- 67 00 25

Utredning om sjöfarten

I dag presenteras en utredning om framtiden för svensk sjöfart, som redan fått fackförbundet Seko att rasa. Medan redarna hoppas på stärkt konkurrenskraft befarar Seko att 9 000 sjöjobb försvinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".