Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bilindustrin

Bilister protesterar mot etanol

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 10.46
Gröna Bilister: "Ingen tar på sig skulden"
(1:21 min)
Jakob Lagercrantz är ordförande för Gröna Bilister. Foto: Gröna Bilister

Föreningen Gröna Bilister protesterar nu, genom att vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden, mot dålig etanol som kommit in på marknaden.

Under året har det kommit in dålig etanol med för hög sulfathalt på den svenska marknaden som gjort att flera etanolbilsägare fått problem med sina bilar. Därför väljer föreningen Gröna Bilister att anmäla bilbranschen och Svenska Petroleuminstitutet, SPI, till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN.

– Både oljebolagen och bilföretagen sitter med i samma diskussionsgrupper och diskuterar standard för bränslen i Sverige, så ansvaret ligger hos dem båda, hävdar Gröna Bilister ordförande Jakob Lagercrantz.

Dålig etanol med för hög sulfathalt sätter igen spridarna till motorn, vilket kostar flera tusen att laga. I dag är det bilägaren som får betala, vilket Gröna Bilister tycker är fel.

Frågan som föreningen ställer till ARN är om notan ska skickas till bilföretaget som sålt en bil som inte fungerar på den svenska marknaden eller om det är Svenska Petroleuminstitutet som ska betala, då de tagit in ett sämre bränsle? Enligt Jakob Lagercrantz har ingen av dem, hittills, varit villig att ta på sig skulden.

– Tvärtom. Bilindustrin har sagt att de känt till detta och velat få till en förändring, men de har inte tryckt på särskilt hårt. Oljeindustrin har genom sitt branschorgan SPI sagt att de inte kände till detta förrän i maj, men där har vi kunnat visa att det här kände man till redan 2006.

Enligt Jakob Lagercrantz har frågan diskuterats brett, i USA förde man in lagar som minskade sulfathalten redan för fyra år sedan.

– Så det här har varit känt länge, det är bara att man valt att inte göra något här i Sverige, säger Jakob Lagercrantz. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".