Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Personalen har fått nog

Publicerat måndag 14 februari 2011 kl 08.24
"Jag har tystnadsplikt"
(2:25 min)
Gullmarsgården – här jobbar personalen ensam på natten. Foto: Angelique Hvalgren Johansson/P4 väst

Efter flera våldsamma och hotfulla incidenter på behandlingshemmet Gullmarsgården i Munkedal vägrar nu personalen att jobba ensamma nattetid. Men arbetsgivaren viftar bort personalens krav.

Att jobba ensam nattetid på Gullmarsgården innebär att ha så kallad sovande nattjour. Det betyder att själv ansvara för över 20 boende med svåra psykiska diagnoser, allt från schizofreni till svåra psykoser. Ofta kombineras den psykiska diagnosen med ett tungt drogmissbruk och även kriminellt bagage.

Flera av de boende på det privata behandlingshemmet är rättspsykiatriska placeringar. Dessa personer har man alltså ansvar för ensam under natten då man förväntas sova i ett eget rum, utan någon som helst larmanordning överhuvudtaget.

Bara två av sex i personalen har utbildning utöver undersköterska. Ett par i personalen har inte någon utbildning överhuvudtaget för sitt jobb. Personalen vågar inte själva beskriva sin arbetssituation.

– Vi har hotats av både ledning och fack om vi går till media säger de.

Flera incidenter har enligt personalen hänt. Till exempel gjordes inbrott vid behandlingshemmet förra året då det stals både nycklar, mediciner och kontanter från de boende. För några veckor sedan attackerades en ensam undersköterska av en av de boende som var drogpåverkad och beväpnad med kniv.

Trots att behandlingshemmets policy är nolltolerans mot droger så är det inte ovanligt med både droger och vapen berättar personalen. Men deras oro har i flera år viftats bort av ledning – var inte löjliga, inget händer ändå – och så har det fortsatt med ensamarbete under nattetid.

Den senaste incidenten inträffade nu i helgen då någon utifrån tycks ha tagit sig in i boendet. I entrén låg bland annat krossat glas. Enligt uppgift till P4 Väst berättar ett par av de boende att det inte är första gången som denna person besöker stället nattetid.

Nu har personalen fått nog och vill inte längre jobba ensamma på nätterna. De har kontaktat facket, och Malin Severin på Kommunals sektion i Munkedal lovade att genast ta tag i fallet. Till P4 Väst säger hon att hon agerat, men bara genom att tala med fackombudet på Gullmarsgården, Irene Karlsson, som inte vill säga något annat än att man kommer att ta tag i det längre fram. I övrigt hänvisar hon till att hon har tystnadsplikt.

Vd:n för Gullmarsgården Rickard Bengtler har inte gått att nå och har inte svarat på de meddelanden som P4 Väst lämnat.

Ledningen håller tyst

#text=4348429# och fackförbundet Kommunal håller tyst om helgens hotfulla incident på behandlingshemmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".