Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norge

Oljan har nått land

Uppdaterat fredag 18 februari 2011 kl 20.56
Publicerat fredag 18 februari 2011 kl 05.14
”Vi har stora resurser igång”
(1:31 min)
1 av 4
Här ligger fartyget Godafoss på grund sedan i går kväll. Foto: Linn Cathrin Olsen/Scanpix
2 av 4
Foto: Kustbevakningen
3 av 4
Foto: Kustbevakningen
4 av 4
Foto: Kustbevakningen

Oljan, som läckt från fartyget Godafoss som gick på grund i går kväll på gränsen mellan norskt och svenskt vatten, har nu nått ögruppen Hvaler enligt det norska Kystverket. Men det läcker inte ut någon mer olja från fartyget.


Visa Fartyg på grund på en större karta

Ekot:

– Det är en hel del olja som har läckt ut, men det positiva är att det inte fortsätter att läcka ut från fartyget, säger Ragnhild Bussqvist, vakthavande befäl på Kustbevakningen i Göteborg.

Oljan har kunnat stoppas eftersom norsk kustbevakning har lagt ut högsjölänsar runt hela fartyget. Men det är ändå en hel del olja som har hunnit läcka ut under natten och morgonen. Oljan har delat upp sig i flera fält, där de största är fyra och en halv kilometer långt.

– Ingen vet hur mycket olja som läckt ut. Det vi vet är ju att det fanns 500 ton i tankarna, säger Ragnhild Bussqvist.

Svensk och norsk kustbevakning hjälps åt med att samla upp oljan, ett arbete som försvåras av kylan som gör oljan trögflytande. Svensk kustbevakning har tre fartyg i gång och ett fjärde fartyg på väg upp från Göteborg. Ytterligare ett svenskt fartyg från Karlskrona har börjat köra mot Västkusten för att vara redo utifall det behövs mer förstärkning.

– Vi har stora resurser igång, säger Johann Marius Ly på norska Kystverket.

Oljan kommer inte att driva in mot den svenska kusten som de ser ut just nu. Om väderprognosen stämmer kommer oljan driva västerut eller nordväst.

– Det ser ju inte så bra ut för den norska kusten, säger Ragnhild Bussqvist.

Fartyget som gått på grund heter Godafoss och kommer från Island. 14 personer finns ombord på Godafoss men ingen uppges ha skadats.

– Hon står hårt på grund, säger Filip Lundgren som är räddningsledare för den svenska kustbevakningen.

Skeppet, lastat med containrar, var på väg till Helsingborg från Fredrikstad när det gick på grund vid åttatiden i går kväll.

Säkrare farleder behövs

Anders Tysklind

#text=4358212#Godafoss hotar djurlivet i Kosterhavets nationalpark på den svenska sidan om gränsen. Anders Tysklind, chef för Kosterhavets nationalpark, vill nu att man ser över hur man kan göra farlederna säkrare.

Fakta om Godafoss

Fartygstyp: Cargo
Byggår: 1995
Längd:165 m
Bredd: 28 m
Vikt: 17042 ton
Maxhastighet: 19.8 knop
Flagga: Antigua Barbuda

I de säkerhetskontroller som görs i hamnar i Europa har det isländska fartyget Godafoss fått 27 anmärkningar sedan 2007.

Enligt vittnen och satellitövervakningsbilder, har fartyget hållit en hög fart, 13,5 knop vid grundstötningen. Fartyget hade ökat farten efter att ha lämnat av lotsen tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".