Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Grundstötningen

Första oljedödade fåglarna funna

Uppdaterat söndag 20 februari 2011 kl 13.36
Publicerat lördag 19 februari 2011 kl 08.47
Kustbevakningen: "Oljan svår att hitta"
(1:06 min)
1 av 5
Döda sjöfåglar som hittats vid Sandø. Foto: IUA/Scanpix.
2 av 5
Oljeutsläpp vid Sandø i Oslofjorden. Foto: Kustbevakningen.
3 av 5
Oljeutsläppets utbredning på den västra sidan av Oslofjorden i morse. Foto: Kustbevakningen.
4 av 5
KBV 050 tar upp olja. Foto: Kustbevakningen
5 av 5
Fartyget Godafoss gick på grund i Hvaler nationalpark i torsdags kväll. Foto: Kustbevakningen

Oljeutsläppet från fartyget Godafoss som gick på grund i torsdags kväll har nu spridit sig hela vägen över Oslofjorden och flutit i land utanför Sandefjord. På lördagseftermiddagen hittades de första oljedödade fåglarna efter olyckan.


Visa Fartyg på grund på en större karta

På söndagen rapporterades vad en större inventering gett för besked om oljeskadade fåglar. 1 600 fåglar har kontrollerats, 50 av dem var oljeskadade, åtta av dem svårt. Sju fåglar hade dött. I huvudsak var det ejder som drabbades.

Kustbevakningen flyg var uppe under lördagsmorgonen och såg hur oljan nu har spridit sig hela vägen tvärs över Oslofjorden och även flutit i land bland annat vid Svenner fyr och Färder fyr utanför Sandefjord.

Tre svenska och två norska kustbevakningsfartyg arbetar med att ta upp oljan. De svenska fartygen har tillsammans plockat upp 21 kubikmeter olja, ungefär lika många ton, ur vattnet sedan grundstötningen i torsdags kväll.

Svenska kustbevakningen kommer att göra flera flygningar över området senare i dag.

– Då kommer flyget att kunna styra båtarna till de områden där oljan finns, så att arbetet med att ta upp oljan blir effektivare, säger John Harrysson på Kustbevakningen.

I kväll ska norska myndigheter och ett bärgningsföretag fatta beslut om när fartyget ska bärgas.

Det var i torsdags kväll fartyget Godafoss gick grund strax norr om den norska gränsen, i Ytre Hvalers nationalpark, nära den svenska nationalparken Kosterhavet.

Under natten har två enheter från svenska kustbevakningen varit på plats.

– Det har blivit isbeläggning på ytan vilket gör att oljan har varit väldigt svår att hitta, säger John Harrysson, räddningsledare på Kustbevakningen i Göteborg

Dessvärre är det inte bara isen som skapar problem. Kustbevakningen misstänker även att oljan kan ha börjat sjunka mot botten.

– Oljan har minskat radikalt från början av operationen, vilket gör att vi misstänker att oljan kan ha börjat sjunka, säger John Harrysson.

Om oljan sjunker, vet man inte vare sig när eller var den kommer att komma upp till ytan igen. Det kan göra att problemen med oljan kommer att ta tid att lösa , menar John Harrysson.

– Det kan bli ett problem som kan hålla i sig i flera månader, säger han.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25

Säkrare farleder behövs

Anders Tysklind

#text=4358212#Godafoss hotar djurlivet i Kosterhavets nationalpark på den svenska sidan om gränsen. Anders Tysklind, chef för Kosterhavets nationalpark, vill nu att man ser över hur man kan göra farlederna säkrare.

Fakta om Godafoss

Fartygstyp: Cargo
Byggår: 1995
Längd:165 m
Bredd: 28 m
Vikt: 17042 ton
Maxhastighet: 19.8 knop
Flagga: Antigua Barbuda

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".