Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Grebbestad

Poker - tur eller skicklighet?

Uppdaterat söndag 20 februari 2011 kl 12.02
Publicerat söndag 20 februari 2011 kl 10.09

Vad är avgörande i det populära pokerspelet texas holdem – tur eller skicklighet? Det ska Högsta domstolen ta ställning till i en ovanlig förhandling om en tävling i Grebbestad 2007.

Det var för snart fyra år sedan som nästan 700 personer deltog i den stora pokerturneringen på Tanumsstrand i Grebbestad, och i potten låg 1,2 miljoner kronor.

Men polisen stoppade turneringen och i tingsrätten dömdes sedan arrangörerna till fängelse för grovt dobbleri.

Men hovrätten i Göteborg tyckte annorlunda eftersom man ansåg att skicklighet var mer avgörande än slumpen för framgång i den stora huvudturneringen i Grebbestad.

För det är bara om det är slumpen som avgör som tävlingen 2007 kan falla under brottsbalkens paragraf om dobbleri.

Så nu är det högsta domstolen, som med början på tisdag, ska ta ställning till om det är tur eller skicklighet som avgör i texas holdem.

(P4 Väst/TT)

Fråga

Texas holdem

Varje giv börjar med att varje spelare får två egna kort som inte visas för övriga deltagare. Därefter läggs tre gemensamma kort öppet på bordet. De följs av ett fjärde gemensamt kort, och sedan ett femte. Det gäller att bilda bästa möjliga pokerhand (fem kort) med de två egna korten och de gemensamma korten.Satsning sker efter hand i varje giv. Texas holdem kan spelas i flera olika varianter.
(TT)

Dobbleri

Brottsbalkens paragraf om dobbleri handlar om spel som "olovligen" anordnas för allmänheten, och vars utgång "helt eller till väsentlig del beror på slumpen". Verksamheten måste också vara "äventyrlig" och kunna ge arrangören en stor ekonomisk vinning. Maxstraffet för grovt dobbleri är fyra års fängelse. Ordet "olovligen" syftar mot lotterilagen.
Lotterilagen gäller för en rad lotterier, gissning, spel, vadhållning, automatspel och liknande, om de anordnas för allmänheten och kan ge vissa deltagare en högre vinst än andra. Hit räknas kortspel - med bridge som undantag, enligt lagens förarbeten. Den som utan tillstånd anordnar sådan verksamhet kan dömas till högst två års fängelse.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".