Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Oljeläckaget från Godafoss

Kusten verkar klara sig

Uppdaterat onsdag 2 mars 2011 kl 17.37
Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 13.56
Säkerhetssamordnare: "Faran inte över"
(1:16 min)
1 av 2
Oljeklumpar som tagits upp ur havet. Foto: Kustbevakningen.
2 av 2

Den svenska västkusten ser ut att klara sig från påslag av olja från det läckande fartyget Godafoss. Kustbevakningens spaningsflygplan som varit uppe under eftermiddagen har kontrollerat hela kusten från Öresund upp till Strömstad och det ser positivt ut, enligt Kustbevakningen.

Jonas Åkerlund, LC-operatör vid kustbevakningen, säger till TT att hans bedömning är att risken för ett oljepåslag utefter västkusten var väldigt liten.

Saneringsarbetet fortsätter till havs, men än så länge har Kustbevakningen bara tagit upp måycket små mängder olja, omkring 100 liter. Förmodligen har det mesta av oljan sjunkit till botten.

Och inte heller de båtar som varit ute runt Kosteröarna under dagen har inte sett någon olja i området.

– Man ser ingen olja någonstans, säger Peter Dafteryd.

Förhoppningen nu är att Strömstads kommun ska få behålla de resurser som de fått av bland annat oljedepån i Vänersborg. Kosterhavets nationalpark är i beredskap, detsamma gäller sjöräddningen.

Fiskebåtar som fiskar i området har heller inte sett någon olja, men Peter Dafteryd säger att trots att det ser bra ut så är inte faran över.

– Den olja som man såg väster om Kosteröarna igår, som man inte ser nu, måste ju någonstans ha tagit vägen. Och då är det frågan om den har förts med vindar och strömmar, troligtvis mot norskt vatten, eller så har den sjunkit i vattenlagren och inte är kvar på ytan. I vilket fall så kommer den tillbaka, och då är det frågan och var kommer den, och när kommer den.

Igår sågs oljeklumpar en bra bit väster om Kosteröarna, och även om läget ser ljusare ut idag tar Kustbevakningen det säkra före det osäkra, säger Ragnhild Bussqvist, vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Så kallad sjösläp och strandbekämpare finns vid Kosteröarna, och har beredskap om oljan närmar sig.

– Vi har dessutom just nu ett av Norges miljöfartyg liggande i Strömstad. Så de ska hjälpa oss den här gången, säger Ragnhild Bussqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".