Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uddevalla

Akut behov av räddningschef

Uppdaterat fredag 4 mars 2011 kl 16.58
Publicerat fredag 4 mars 2011 kl 11.54
Förvaltningschef: "Det har startat idag"
(1:03 min)
Arkivbild. Foto: Cecilia Bäcklund/P4 Väst.

Behovet av en ny chef på räddningstjänsten i Uddevalla är stort och en sådan måste rekryteras så fort som möjligt. Det är huvudmålet i den utredning som P4 Väst tagit del av. Och nu är rekryteringen i gång.

I våras fick den hårt kritiserade räddningschefen i Uddevalla kommun, Leif Larsson, sparken. Det markerade kulmen på en lång period av dålig arbetsmiljö på räddningstjänsten.

Kommunen utsåg då en tillfällig chef i väntan på att en ny skulle rekryteras. Men rekryteringen har dragit ut på tiden då utredare fått i uppdrag att göra en total genomgång av räddningstjänstens organisation.

Nu är behovet akut, enligt den utredning som P4 Väst tagit del av. Utredarnas bedömning är att "Uddevalla kommuns räddningstjänst har hamnat i ett läge där det inte finns något tydligt uppdrag, ledarskap eller framtidstro”.

Av utredningen framgår också att det finns starka krafter inom räddningstjänsten som inte vill se några förändringar då det upplevs som ett hot mot den egna existensen.

Det förs även fram kritik mot den nuvarande ledningen på förvaltningen och förvaltningschefen Leif Börjesson; Inga beslut tas och om de tas så genomförs de inte.

– Det är väl en sanning med modifikation. Vi har just gått igenom med personalen vad det är som har genomförts under hösten. Vi har gjort ganska mycket, som vi kanske varit sämre på att informera om. Men det finns naturligtvis fog för en sådan kritik och den ligger nog lite grann tillbaks i tiden tror jag, säger Leif Börjesson.

En ledarskapslösning som utredarna rekommenderar är att en tillfällig chef tas in som får i uppdrag att genomföra förändringsarbetet och därefter utse en ny chef. Den nya chefen ska vara både förvaltningschef och räddningschef då det finns ett stort behov av att få in brandingenjörskompetens hos räddningstjänsten.

Utredarna rekommenderar att den nya chefen rekryteras utifrån för att på så sätt undvika en person som sitter fast i gamla traditioner.

För att allt det här ska kunna genomföras så trycker utredarna på att kommunledningen måste ta ansvar och på ett tydligt och kraftfullt sätt peka ut åt vilket håll räddningstjänsten ska gå.

Enligt Leif Börjesson så har rekryteringsprocessen precis inletts.

– Det finns ingen annons klar, men de grupper som ska vara med och rekrytera är utsedda, säger förvaltningschefen Leif Börjesson.

Vilka kravprofil man kommer ha för en ny räddningschef ska rekryteringsgrupperna definiera, och han vill därför inte svara på frågan vilken slags person man letar efter.

Andreas Lithander
andreas.lithander@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".