Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västra Götaland

Sökes: Polisvolontärer

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 06.20
Projektledare: "Många vill engagera sig"
(4:59 min)
1 av 5
En polisvolontär fungerar som en länk mellan allmänheten och polisen. Foto: Afsaneh Habibi/Polisen.
2 av 5
Helene Blennermark Zendegani Foto: Afsaneh Habibi/Polisen.
3 av 5
Intressant tycker Boutros Mourialled som tror att volontärer kan öka mångfalden inom polisen. Foto: Suzan Quitaz/P4 Väst
4 av 5
Alexander tror inte att han skulle passa som polisvolontär. Foto: Suzan Quitaz/P4 Väst
5 av 5
För stort ansvar tycker Zimon Lindberg. Foto: Suzan Quitaz/P4 Väst

Har du demokratiska värderingar, är trygg i dig själv, har lätt för att samarbeta med andra och är villig att göra en samhällsnyttig insats? Då kanske du kan bli en av de volontärer som Polismyndigheten i Västra Götaland söker.

Polisens volontärverksamhet startades för drygt fem år sedan efter en ide som länspolismästare i Stockholm, Carin Götblad, tog med sig hem från studiebesök i främst England och Canada.

I takt med att verksamheten etablerades i polismyndigheten i Stockholms län har andra polismyndigheter kopierat konceptet och infört volontärverksamhet i sina egna myndigheter. Den finns redan i Malmö och kommer snart till Västra Götaland.

Syftet med projektet är att volontärverksamheten ska fungera som ett trygghetsskapande komplement till polisens grundläggande uppdrag: Att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Helene Blennermark Zendegani som är projektledare för polisens volontärer i Västra Götaland säger till P4 Väst:

– Tanken är att det frivilligt arbetet eller polisvolontärer tar i sin utgångspunkt i att det brottsförebyggande arbetet angår flera människor än bara polisen och att det faktiskt finns många som vill engagera sig. 

Som volontär hos polisen ska man ha fyllt 18 år. Blennermark Zendegani säger att polisen strävar mångfald gällande kön, ålder och etnisk bakgrund. Det är också viktigt att man har demokratiska värderingar och tror på alla människors lika värde, liksom att man är i trygg sig själv, social och har lätt för att samarbeta med andra.

Personer som är intresserade av att bli volontär hos polisen genomgår intervjuer och kontrolleras i belastningsregistret. De som går vidare får gå en 10 till 12 timmars förberedande utbildning som innehåller delmoment som behandlar, lag och rätt, beteende och kommunikation, brottsförebyggande arbete samt vittnesteknik.

Som polisens volontär har man inga polisiära befogenheter och ersätter inte heller polisens arbete. Däremot utgör man en viktig länk mellan allmänhet och polis och får möjlighet att göra en insats i det brottsförebyggande arbetet i nära samarbete med polis.

Blennermark Zendegani säger att det är viktigt att påpeka att polisvolontärer inte är poliser utan de är helt vanliga människor som vill göra en samhällsnyttig insats. Som volontärer kommer man ha en väst på sig där det står polisens volontärer.

I Stockholm har polisen 1 000 engagerade volontärer.

– BRÅ gjorda en utvärdering av polisens volontärer här i höstas och i sammanfattnings första replik: ett bra initiativ som alla är positiva till. Så det visar faktiskt både polisen och volontärer och allmänheten är positiva till, säger Blennermark Zendegani.

Suzan Quitas
0522-67 00 25

Facket kritiserar volontärer

Ordföranden för Polisförbundet i Västra Götaland, Per-Åke Hammarnäs, ser risker med att friviliiga ska sköta polisuppgifter.

Volontäruppdrag

* Bistå polisen vid demonstrationer och olika typer av evenemang
* Nattvandringar
* Stötta brottutsatta och kontakta vittnen
* Delta vid polisiära informationskampanjer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".