Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
EM i ostronöppning

"Det gäller att öppna snyggt"

Publicerat söndag 6 mars 2011 kl 10.47
Ostron EM
(1:36 min)
Johan Malm, regerande världsmästare. Foto:Annie Fallenius, P4 Väst

Den regerande europamästaren, irländaren Stephen Noland, försvarade sin titel i EM i ostronöppning, som hölls i Trollhättan igår. Johan Malm, världmästare i samma gren, demonstrerade hur man bäst öppnar ett ostron för vår reporter Annie Fallenius:

– Det är inte bara stryka utan teknik, berättar han samtidigt som han demonstrerar hur man bäst öppnar ett ostron.

Det är inte bara att öppna ostronen snabbt som gäller. -

- De ska öppnas snyggt och propert, så att de går att äta efteråt. Och så ska de presenteras på en bricka med lika mellanrum i raka och fina rader.

För dem som besöker EM går det såklart att beställa ostron i caféet. Där läggs de upp på en bädd av is och tång. Nära till hans finns också champagne, en dryck som ofta förknippas med ostron.

Men Fredrik, som är i full fart med att lägga upp isen, säger att det går minst lika bra med mörk öl. Eller ännu bättre; både champagne och mörk öl.

– Genom att du har beska från ölen som samtidigt har lite sötma i sig, så har du något som väger upp det salta, berättar han.

Men vad är det då som är så speciellt med ostron? Den frågan fick Lars Karlsson från Grebbestad svara på:

– Det är spännande och det finns lite mystik kring ostron, lite speciellt. Det smakar salt och mycket mineraler och hav. Många säger att ostron smakar som en kallsup, men då har man inte tuggat utan svalt helt. Och då smakar det bara av vattnet.

Annie Fallenius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".