Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukförsäkringen

S: ”Fas 3 är en katastrof”

Publicerat måndag 11 april 2011 kl 17.06
Debatt om sjukförsäkringen
(11 min)
Peter Johnsson (S) och Penilla Gunther (KD). Fotomontage: P4 Väst.

Fler allvarligt sjuka ska få möjlighet att stanna kvar i sjukförsäkringen istället för att bli utförsäkrade och gå till Arbetsförmedlingen. Det är några av ändringarna regeringen nu vill göra i sjukförsäkringsreglerna.

Ejie Lundell blev utförsäkrad efter lång tids sjukskrivning på grund av en skada i ryggen. Han hoppade av sitt Fas 3-jobb på grund av sina ryggproblem och nu får han ingen ersättning alls.

– Socialförsäkringssystemet ska ju finnas där oavsett om man är sjuk eller arbetslös. Och det är bara att beklaga att det blivit ett sådant lapptäcke av nya regler och förordningar att människor måste söka försörjningsstöd för att klara sig, det är inte meningen, säger Penilla Gunther, kristdemokratisk riksdagsledamot från Trollhättan.

KD vill göra förändringar, säger hon, och ett konkret exempel är en höjning av ersättningen i Fas 3.

Peter Johnsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Trollhättan, tycker att hela Fas 3 är en katastrof.

– Det är inte värdigt att ha ett sådant sjukförsäkringssystem, och det påtalade vi redan när regeringen tog fram det här förslaget, som var illa genomarbetat och det fanns en massa remissvar som pekade på just de här situationerna som de här personerna befinner sig i, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".