Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Väst granskar

Stora brister i skolornas brandskydd

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 05.09
Brandingenjör: "Utrymningsvägar är blockerade"
(1:50 min)
1 av 3
Mariedalsskolan i Vänersborg drabbades av en anlagd brand för åtta år sedan. Foto: Cecilia Bergil/P4 Väst.
2 av 3
Klicka för grafik - brister i brandsäkerhet
3 av 3
Max Faye Wevle, brandingenjör. Foto: Cecilia Bergil/P4 Väst.

Det är stora brister i brandskyddet på våra skolor. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort. Det är till exempel vanligt att skolor saknar brandlarm i delar av lokalerna och att utrymningsvägar är blockerade.

På Mariedalsskolan i Vänersborg, som brann för nästan exakt åtta år sedan, är eleverna vana vid brandövningar.

– Larmet går, och så springer alla bra och fröknar ner till fotbollsplan, berättar Max Hoare, som går i femman på Mariedalsskolan i Vänersborg.

På skolan, som ligger mitt inne i ett lummigt villaområde, är eleverna kanske ännu mer vana vid brandövningar än på andra skolor, eftersom brandlarmet har löst ut där flera gånger utan någon uppenbar orsak.

Det var bland annat detta som räddningstjänsten påpekade vid sin senaste tillsyn av brandsäkerheten på skolan. Den gjordes förra året. 

Men det finns allvarligare anmärkningar mot brandsäkerheten på skolorna i vårt område, berättar Max Faye Wevle, som är brandingenjör på Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

– De allvarligaste bristerna är att utrymningsvägar är blockerade. Det kan vara att det har snöat mycket och man inte kommer på att man måste skotta även utanför nödutgångar som normalt inte används.

– Det kan också handla om att man temporärt gör en förändring i användandet av byggnaden. Man sätter upp en vägg, till exempel, som hindrar utrymning. I de fallen kan det bli väldigt farliga situationer.

En kartläggning av brandtillsynen på 171 grundskolor och gymnasieskolor i vårt område som P4 Väst har gjort visar att 84 av skolorna, alltså nästan hälften, fick kritik mot blockerade eller dåligt skyltade utrymningsvägar vid räddningstjänstens senaste tillsyn.

På Mariedalsskolan i Vänersborg som drabbades av en anlagd brand  för åtta år sen, tror läraren Anders Olsson att man är extra medveten om brandsäkerhet.

– Ja, vi vet ju vad som kan hända, så på det sättet så är vi kanske extra uppmärksamma.

– Det som har hänt är att larmen har blivit bättre. Det jobb och den sorg som blir efter en brand, det vill vi ju inte vara med om igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".