Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fakta: Skolornas ansvar och skyldigheter för brandskydd

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 16.56

1 januari 2004 trädde Lagen om skydd mot olyckor i kraft. Den lägger ansvaret för brandskyddet på den enskilde fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren. När det gäller skolor ligger ansvaret för brandskyddet alltså delat på skolledningen och kommunernas fastighetsavdelningar.

Skolor måste bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Det vill säga att de fortlöpande måste bedöma vilka brandrisker som finns på skolan och identifiera åtgärder. Till exempel upprätta en brandskyddspolicy, utbilda personal och elever i hur man ska agera om det börjar brinna, upprätta regler och rutiner för brandskyddet, samt regelbundet kontrollera och dokumentera hur det fungerar.

Enligt lagen behöver skolor inte ha något brandlarm. Det de däremot måste ha är ett utrymningslarm. Skillnaden på ett brandlarm och ett utrymningslarm är att ett brandlarm sätter igång automatiskt när det känner av röklukt, ett utrymningslarm startas oftast manuellt genom att någon trycker på en knapp. Räddningstjänsten menar dock att många gånger är det att föredra att ha ett automatiskt brandlarm som är vidarekopplat till räddningstjänsten.

När det gäller utrymningsvägar ska dessa vara lättöppnade och utåtgående, de får inte vara blockerade eller låsta.

(Källa: Brandskyddsföreningen och Räddningstjänsten Dalamitt)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".