Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uddevalla/Trollhättan

Segregationen ökar

Publicerat fredag 15 april 2011 kl 12.30
Ahmed: "Svenskar gillar inte invandrare"
(1:31 min)
1 av 3
Människor på Mötesplats Dalaberg. Foto: Suzan Quitaz/P4 Väst.
2 av 3
Ahmed, som bor i Dalaberg i Uddevalla. Foto: Suzan Quitaz/P4 Väst.
3 av 3
Sandro Kirchner. Foto: Suzan Quitaz/P4 Väst

Studier visar att svenskar och invandrare bor i skilda världar. I en färsk rapport från SCB så toppar både Trollhättan och Uddevalla listan över de tjugo kommuner med störst bostadssegregation.

Den etniska boendesegregationen i Sverige har ökat. Många svenska städer, både större och mindre, präglas av bostadssegregation. Drygt 40 procent av barnen med utländsk bakgrund i Sverige bor i de tio mest invandrartäta kommunerna.

År 1990 fanns det bara tre utanförskapsområden i Sverige. År 2006 hade siffran stigit till hela 157. Och i en färsk rapport från Statistiska centralbyrån, "Integration - en beskrivning av läget i Sverige" nämns både Trollhättan och Uddevalla som exempel på kommuner med stora bostadssegregationer. 

2009 hade till exempel Uddevalla kommun ca 51 500 invånare, och 15 procent av hade utländsk bakgrund. Och omkring var tredje person med utländsk bakgrund bor i två av Uddevallas 46 stadsdelar – Dalaberg och Hovhult – två stadsdelar som är klassad som utanförskapsområden och som domineras av låga löner, hög arbetslöshet, dåliga skolresultat och sociala problem.

Men att bo i ett invandrartätområde tycks inte störa många av dem som P4 Väst pratade med. Många tycker att boendet ger dem en känslan av samhörighet.

– Svenskar gillar inte invandrare och vi invandrare, vi vill bo tillsammans för att vi vet att om vi bor i ett område där det bor svenskar, han känner att de tittar på till exempel när vi går till affären och handlar, säger Ahmed som jobbar vid mötesplatsen i Uddevalla.

Sandro Kirchner som läser kulturvetenskap vid Högskola Väst i Trollhättan är inte förvånad att det råder en stor etnisk boendesegregation i Sverige.

– Det är ju självklart att människor som kommer till ett nytt land och till en ny kultur gärna söker sig till människor som har samma kultur som dem, säger Sandro Kirchner.

På Dalaberg i Uddevalla tycker många att det vore bra om fler svenskar flyttade dit, så att de kunde lära sig svenska och lära känna den svenska kulturen. De flesta som P4 Väst pratat med säger att de är stolta över deras bostadsområde och att de jobbar hårt för sudda bort det oförtjänt dålig rykte.

Mosses och hans familj flyttade till området för två år sedan. Han säger att Dalaberg är ett bra område men han vill gärna se mer svenskar flytta hit

– Ibland vi vill prata med svenskar men det finns inga svenskar att prata med och det här ett problem – ett integrationsproblem, säger Mosses.

De flesta människor på Dalaberg som P4 Väst pratat med anser att segregation och främlingsrädsla härstammar från okunskap om den andra och dess kultur. Stolta berättar de att Dalaberg och Hovult inte är farliga områden.

Suzan Quitaz
0522-67 00 25

Fakta: Utländsk bakgrund

Med utländsk bakgrund menas att man antingen själv är född i ett annat land, eller är född i Sverige med föräldrarna som båda är födda utrikes .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".