Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Saab

Saab får klartecken om lån

Uppdaterat fredag 15 april 2011 kl 19.48
Publicerat fredag 15 april 2011 kl 16.43
Maud Olofsson: Lånet skrivs ner
(5:43 min)

Saab är ett steg närmare en försäljning av fastigheter. Idag fattade regeringen beslut om att säkerheterna för EIB-lånet sänks, vilket är en förutsättning för en försäljning.

– Det innebär i praktiken att skattebetalarnas exponering minskar, sa näringsminister Maud Olofsson på en presskonferensen under sena eftermiddagen.

Regeringens beslut innebär att Saab får lånet från Europeiska investeringsbanken (EIB) sänkt från 400 till 280 miljoner euro. Hittills har Saab tagit ut cirka 217 miljoner euro.

Det gör att säkerheter frigörs och Saab kan få in pengar från annat håll.

Avsikten är att fastighetsbolaget Saab Automobile Property AB ska säljas till den ryske affärs- och finansmannen Antonov, något som bekräftades av Muad Olofsson.

– Ja, det är bilden, sade Olofsson på presskonferensen.

Enligt Daniel Barr på Riksgälden måste även den här uppgörelsen godkännas av EIB.

– Det är viktigt att Saab får betalt hyggligt nära marknadsvärdet, säger riksgäldens Daniel Barr som var med på presskonferensen med Olofsson.

När EIB kan tänkas godkänna upplägget var på fredagen oklart.

Om den här lösningen kortsiktigt räcker för att rädda Saab ville Maud Olofsson inte kommentera utan hänvisade till företaget.

Regeringens beslut innebär vidare att Saab garanteras minst 30 miljoner euro i en första utbetalning, ett slags handpenning för fastigheterna. Fastigheterna, som bland annat inkluderar fabriken i Trollhättan, är värda betydligt mer. Men varken Riksgälden eller regeringen vill nämna något övre belopp.

Regeringen ställer tre hårda villkor för uppgörelsen. Avtalet som tecknas mellan Saab och den som köper fastighetsbolaget Saab Automobile properties AB måste garantera att Saab får rimligt betalt, och att bolaget har tillgång till lokalerna för sin produktion.

Dessutom måste Riksgälden ”eliminera de frågetecken” som finns kring köparen, enligt Maud Olofsson.

Betalningen för fastigheterna måste för det tredje gå genom en europeisk bank som inte kontrolleras av köparen, och anlednignen är att regeringen vill vara säker på att det är ”seriösa köpare”. Hon tillade att regeln i grunden är till för att förhindra penningtvätt.

Det tycks som om den omstridde affärsmannen Vladmir Antonov är motivet bakom villkoren. Och om nyttjandet av en bank bortom Antonovs kontroll för betalningen sade Olofsson:

– Det är för att säkra kontrollen av de pengar som utgör köpeskillingen. Vi vill vara säkra på att det är seriösa köpare.

– Dagens beslut innebär inte att vi har tagit ställning till ägarfrågan, sade Olofsson också.

Hon berättade att Riksgälden just nu genomför en prövning av nya ägare. Den prövningen görs på begäran av Saab men är inte avslutad.

Nästa vecka kommer Riksgälden åter att skriva till regeringen med en rekommendation om Antonov är lämplig eller ej. En ägarförändring i Saab måste godkännas av fyra parter: GM, EIB, Riksgälden och regeringen.

Det var igår kväll klockan 20 som regeringen fick in ärendet från Riksgälden och idag klockan 17 hade man ett sammanträde och tog ett beslut.

– Kan det lösa Saabs likviditetsbekymmer så är vi naturligtvis beredda att göra det, säger näringsminister Maud Olofsson till P4 Väst.

På Saab har produktion stått still sedan i förra veckan, men Maud Olofsson tycker inte att Riksgälden och regeringen kunde gjort mer för att skynda på hanteringen av ärendet.

– Det är ju Saab som dragit ut på tiden. De (Riksgälden) fick ju igår morse ett ärende från Saab, säger Maud Olofsson.

Saabs ägare Spyker Cars kommenterar kort den svenska regeringens beslut i ett pressmeddelande.

Spyker konstaterar att förhandlingarna fortsätter, nu med regeringens nya villkor om försäljning av fastighetsverksamheten, och att ingenting är klart. Man skriver att ett godkännande från EIB är en förutsättning för att affären går i lås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".