Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
LILLA EDET

Så blev s-topparna i Lilla Edet nedröstade

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 11.43
Ingemar Ottosson, kommunalråd i Lilla Edet. Foto: SR Väst.

Ikväll var det tänkt att framtiden för byskolorna i Lilla Edet skulle avgöras i fullmäktige. Men på ett överraskande sätt har frågan redan avgjorts.

Förklaringen till vändningen i frågan finns i Lilla Edets s-förening som hade möte i måndags. Där röstade en majoritet av medlemmarna emot några av partiets främsta företrädare.

Ordföranden i utbildningsnämnden, Leif Håkansson och Ingemar Ottosson, kommunalrådet, hör till dem som ville se över lokalfrågan i Lilla Edet, något som skapat kraftiga protester bland föräldrarna på de nedläggningshotade skolorna.

Nu får partitopparna istället böja sig för majoriteten inom partigruppen.

Efter en jämn omröstning i arbetarekommunen vill socialdemokraterna nu istället skrota förslaget om skollokalerna och det blir också partiets hållning på kvällens fullmäktigemöte.

Det betyder att Vänsterpartiet och Folkpartiet är de enda som vill se över lokalerna, och det räcker inte i fullmäktige.

Det betyder också att det inte kommer att bli någon folkomröstning i frågan vilket föräldraföreningarna krävt i en skrivelse som samlade uppemot 1700 namnunderskrifter.

Omröstningen i arbetarekommunen i måndags var alltså väldigt jämn, 22 mot 19 enligt uppgifter till P4 Väst.

Ordföranden John Nordling röstade nej till lokalutredningen. Han menar att den visserligen skulle kunna ge organisatoriska vinster, men att det hela har gått för fort.

– Skolfrågan engagerar nästan alla i samhället och nu är det viktigt att ta det lugnt och göra rätt, säger han till P4 Väst.

Kjell Johansson, är socialdemokrat och ordförande i Kultur och fritidsnämnden. Han röstade för att gå vidare med lokalutredningen.

– Skolan behöver få loss pengar, till både lärare och utrustning.

Nu är han rädd att beslutet kommer att gå ut över kultur och fritidsverksamheten eller andra områden.

Men bland de som röstade för att skrota förslaget är glädjen stor:

– Detta är socialdemokraterna, det går inte att driva en fråga utan medlemmarnas stöd. Socialdemokraterna är inte Leif Håkansson och Ingemar Ottosson, säger en medlem till P4 Väst.

Skolfrågan i Lilla Edet har engagerat många. Nu återstår att se hur kommunen går vidare. Man kämpar dels med elevtapp, ekonomi och krav om krafttag från Skolinspektionen.

Partiernas förslag på utbildningsnämndens möte 19 april

(S) Hela skolutredningen skrotas

(C) och (M) Oförändrad verksamhet i alla skolor, separat översyn av Fuxernaskolan och Strömsskolan.

(V) och (FP) Flytta årskurs 4-6 från Strömsskolan till Fuxernaskolan. Övrig verksamhet flyttas till lokaler bakom Strömsskolan. Övriga lokaler säljs.

Socialdemokraternas förslag vann majoritet på utbildningsnämndens möte.

Onsdag 20 april tas frågan upp i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".