Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Saabs kris våren 2011

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 15.55

26 april:

Diskussionerna mellan Saab och EIB fortsätter, och den ryske finansmannen Vladimir Antonov träffar Riksgäldens direktör Bo Lundgren i Stockholm.

24 april:

Saab bekräftar att villkoret för att få sälja sina fastigheter till Vladimir Antonov är att Saab säger upp hela EIB-lånet på 3,6 miljarder kronor inom 90 dagar.

23 april:

Europeiska investeringsbanken EIB har sagt ja till Saabs önskemål att sälja fabriken i Trollhättan för att bli av med sina skulder, men ställer villkor för försäljningen.

20 april:

Saabs försäljning i Sverige har halverats på grund av de senaste veckornas turbulens.

18 april:

Fortfarande inget definitiv beslut från Riksgälden och Saabs problem med att betala sina räkningar fortsätter. Fastighetsägaren Platzer uppger att Saab slutat betala sin hyra helt.

15 april:

Regeringen godkänner Riksgälden och Saabs upplägg men lägger till tuffa villkor. Bollen går tillbaka till Riksgälden som nu måste se till så att Saab uppfyller villkoren.

14 april:

Riksgälden ger ett besked: Saab lånar inte upp hela EIB-lånet och Riksgälden minskar i sin tur sin del i Saab så att de kan få in pengar, lyder det. Nu ligger bollen hos regeringen som måste godkänna det hela.

11 april:

Saabs ägare Spyker diskuterar att sälja fastigheter för att sedan hyra tillbaka dem som ett sätt att få in pengar i företaget. Vem som skulle vara köpare avslöjar man inte, utan uppger bara att det är en finansiell institution. Senare framgår det att det är ryssen Vladimir Antonov. Tjänstebilföretaget Ynnors rapport om Saab säger att det är helt okej för företagen att välja Trollhättetillverkaren.

8 april:

Riksgälden arbetar för att hitta en lösning på Saabs akuta pengaproblem, regeringen diskuterar frågan på ett informellt möte.

7 april:

Saab obetalda skulder till underleverantörerna uppgår till omkring 100 miljoner kronor, säger Christer Palm, ordförande för underleverantörsföreningen Fordonskomponentgruppen.

6 april:

Flera stora kunder till tjänstebilsförtaget Ynnor kräver en analys av Saabs situation och personalen i produktionen skickas hem.

5 april:

Leveransstörningarna till Saab fortsätter. Under morgonen stannar åter linan på fabriken på grund av materialbrist. – Underleverantörerna stoppar leveranserna till Saab eftersom de inte får betalt. Så vågar de inte ha det, menar Sven-Åke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen.

4 april:

Saabs ledning medger att det finns en brist på pengar. På frågan hur länge Saab kommer att klara sig utan ytterligare investeringar utifrån svarar Saabs ägare och styrelseordförande Victor Muller "tillräckligt länge".

1 april:

Bilstatistik för den svenska marknaden i mars visar att Saab ökar sin försäljning då nästan 900 bilar blev sålda. Samtidigt återupptas bilbyggandet i fabriken.

31 mars:

Ännu en underleverantör, IAC, stoppar alla leveranser till Saab. Vd Marcus Nyman säger att skälet är att det inte fått betalt. – Det är inga likviditetsproblem vi har utan det handlar om betalnings- och leveransvillkor, säger Saabs informationschef, Eric Geers. Sent på kvällen kommer Saab och IAC överens och IAC kan börja leverera igen.

30 mars:

Ännu ett stopp på Saab och den ryske bankmannen Vladimir Antonov lämnar tillsammans med Saab in en ansökan till Riksgälden om att bli delägare. Saabs reklambyrå sedan 17 år, Lowe Brindfors, säger upp samarbetet med Saab eftersom de hävdar att de inte fått betalt sedan i december.

29 mars:

Produktion i fabriken stoppas. Saab uppges ha problem att betala underleverantörerna men Victor Muller, Saabs styrelseordförande, säger att det inte är några problem.

25 mars:

Bokslutet för Saabs moderbolag, Spyker Cars, visar på en kraftig förlust på cirka två miljarder kronor under 2010.

25 mars:

Saabs VD Jan Åke Jonsson väljer att lämna företaget. Han har då arbetat där i 40 år, varav de sex senaste som VD. – Nu är det väl tid att tänka lite på mig själv, säger Jan Åke Jonsson till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".