Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Saab

Antonov får klartecken

Uppdaterat torsdag 28 april 2011 kl 16.42
Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 13.37
Saab: "En viktig signal"
(1:19 min)
Vladimir Antonov och Bo Lundgren. Foto: Scanpix. Montage: P4 Väst.

Riksgälden ser inga hinder för Vladimir Antonov att bli delägare i Saab Automobile. Det sa Riksgäldens chef Bo Lundgren på en pressträff idag. Också GM är positiv till Antonov, men ställer flera villkor, enligt ett uttalande.

– Vi finner inte skäl att neka Antonov av vara ägare i Spyker, sa Riksgäldens chef Bo Lundgren vid pressträffen.

Riksgälden har gjort en ny granskning av den ryske finansmannen efter att man fick förfrågan om delägarskap i Saab, och enligt Bo Lundgren är en av anledningarna till granskningen Antonovs bakgrund och de rykten som omgärdar honom.

”Riksgälden har i sin prövning haft som huvudsaklig utgångspunkt statens ekonomiska risk. Dessutom är vi beredande instans inför regeringens prövning. Det innebär att vi i vår prövning översiktligt granskat Vladimir Antonovs affärsverksamhet samt hans planer för Saab och att vi genomfört en integritetsprövning av honom”, skriver Riksgälden i ett pressmeddelande.

Det aktiekapital som Antonov begärt att få tillföra Spyker motsvarar maximalt 30 miljoner euro och motsvarande maximalt 29,9 procent av rösterna.

Bo Lundgren sa vid pressträffen att han gissar att Antonovs pengar inte räcker till för att rädda Saab.

Han träffade Antonov tidigare i veckan där ryssen frågades ut om sin önskan att bli delägare i Saab. 

Riksgälden har meddelat Saab och Spyker Cars sitt beslut.

Eric Geers, Saabs informationsdirektör, reagerade mycket positivt på beskedet från Riksgälden idag och han väntar nu på att de sista stegen ska tas från regerigen och EIB, samtidigt som Saab letar nya finansiärer i Kina.

– Det är ett väldigt viktigt steg i processen, som är väldigt, väldigt positivt, säger Eric Geers.

– Det innebär att Antonov, som sagt att han tycker att Saab är en väldigt bra investering, nu kan komma fram och börja investera.

Men än är det en bit kvar innan Antonov kan gå in som ägare i Saabs moderbolag Spyker.

– EIB och GM måste också godkänna, och det kommer förmodligen ta sin tid, säger Eric Geers, som ännu inte fått beskedet från GM att man godkänner Antonov under vissa villkor.

Från Saabs sida hoppas man nu att processen kan vara klar så snart det bara går.

– Vi hoppas att alla tar sitt ansvar och inte dröjer alltför länge, säger Eric Geers.

Bo Lundgren sa också vid pressträffen idag att Riksgälden fört samtal med Europeiska investeringsbanken men att de inte kan påverka deras beslut, som alltså fortfarande dröjer.

Antonov själv kommenterar dagens besked på mikrobloggen Twitter:

done:) Thanks to all for your trust and support! Especially to VM,JAJ,LC and Max (our chief legal).
klart:) Tack alla för ert förtroende och stöd. Speciellt VM,JAJ,LC och Max (vår chefsjurist).

Och att han är glad idag bekräftas också av hans svenska talesperson Lars Carlström, som befinner sig i London.

– För oss är det ju en stor seger. Det betyder så oerhört mycket för Vladimir och för det arbetet som han bedriver även utanför arbetet med Saab.

Han tror inte att Antonov är anledningen till att EIB och regeringen dröjer med besked.

– Absolut inte, det finns ingenting där. Och det är också glädjande att se att det vi berättat så länge, att GM aldrig har haft några synpunkter på Antonov, nu bekräftas, säger Lars Carlström.

Spykers vd Victor Muller, som just nu befinner sig i Peking i Kina för samtal angående Saab, är också glad idag.

– Det här är en stor dag för vårt företag och för mig personligen. Vi arbetade outtröttligt i elva månader för att uppnå önskat resultat: att återställa ryktet för Vladimir Antonov, som gjort så många värdefulla bidrag som finansiär och delägare för Spyker sedan 2007, säger han i ett pressmeddelande, uppger TT.

Muller tillägger att man är övertygade om att Antonov kommer att kunna göra liknande bidrag igen i en nära framtid.

Enligt GM:s uttalande idag är bolaget fortsatt aktivt i diskussioner med Saab och Europeiska investeringsbanken, EIB. Bolaget har nått en preliminär överenskommelse med Saab som skulle låta Antonov bli delägare.

Men denna överenskommelse kräver "vissa specifika åtgärder" från Saabs sida som ännu inte genomförts. Dessutom krävs vissa "formella godkännanden, medgivanden och tillstånd" som Saab ännu inte fått, skriver informationschefen James Cain i ett uttalande.

Och till TT säger Cain att Saab behöver leverera på flera punkter. Bland annat har det att göra med villkoren för ägandet och försäljningen av de preferensaktier som GM äger i Saab, enligt Cain.

– Vi hoppas att en lösning kan nås som kan hjälpa Saab att möta sina affärsutmaningar. Men Saab har ansvar för att ta hand om vissa frågor. Bollen ligger hos Saab vad gäller att fortsätta att göra framsteg, säger Cain till TT.

Spykeraktien stiger med runt tre procent på Amsterdambörsen på beskedet att Riksgälden och GM ställer sig positiva till Antonov som ägare till Saab.

Fråga

Saabs ägare

Nederländska börsnoterade Spyker Cars äger Saab Automobile sedan den 23 februari 2010. De största ägarposterna i Spyker Cars:
25-30 procent ägs av Saabs styrelseordförande Victor Muller via bolagen Tenaci Capital och Helvetia.
15-20 procent ägs av Mubadala Development Company, en statlig investeringsfond i Abu Dhabi.
5-10 procent ägs av Brendan O'Toole via det Cypernregistrerade bolaget Dorwing Solution. O'Toole är grundare och chef på brittiska CPP Global Holdings som numera kontrolleras av den ryske finansmannen Vladimir Antonov och som köpt Spyker Cars sportbilsverksamhet.
5-10 procent ägs av Gemini Investment Fund, en Bahamasregistrerad fond.

Källa: Spyker Cars årsrapport för 2010. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".