Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekonomer föreslår fettskatt

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 06.42

Övervikt och fetma är inte bara en privatsak. Kostnaderna för samhället är så stora att staten bör gripa in och försöka hejda viktökningen, enligt en ny rapport.

Även en fett- eller kaloriskatt bör övervägas.

Rapporten, publicerad av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, har tagits fram av ekonomerna Dan Andersson och Anna Fransson.

De beräknar att kostnaden för fetman, i form av sjukvård och socialförsäkringar, är 15 miljarder kronor per år, en summa som kan öka med 40-80 procent till 2020.

Samhället bör därför agera, enligt författarna. Ett antal förebyggande åtgärder föreslås, bland annat insatser i skolan med bättre mat och mer motion, samt allmänna hälsoundersökningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".