Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora inkomstskillnader i kommunerna

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 11.18

Det är stora skillnader mellan fattiga och rika områden i P4 Västs 14 kommuner.

I en kartläggning har Sveriges Radio P4 gått igenom samtliga kommuner, område för område efter postnummer, och tagit reda på dels medelinkomst, dels medianinkomst, för invånarna (alla mellan 30 och 64 år) i dessa områden.

Där finns siffror för 1999 och för 2009. På så vis kan man se, dels hur rika respektiva fattiga folk är i olika områden, och dels hur mycket inkomsterna har ökat eller minskat över tio år.

Det som räknas är inkomst av tjänst och inkomst av kapital, alltså inte till exempel studielån eller socialbidrag eller inkomster av aktiehandel.

I Trollhättan finns den största inkomstklyftan, den största skillnaden mellan rikaste och fattigaste området. Även i absoluta tal – området med den högsta medianinkomsten i hela vårt område är Strömslund/Björndalen i Trollhättan, med knappt 338 000 kronor och området med den lägsta medianinkomsten är Kronogården i Trollhättan, med knappt 81 000 kronor.

I Trollhättan har klyftorna också ökat mest, det vill säga de rika har blivit rikare och de fattiga har blivit fattigare mellan 1999 och 2009.

Näst störst inkomstkyfta finns inom Uddevalla kommun. Och det är postnumret på Lyckorna i Ljungskile som ligger i topp där. Om man räknar medelinkomst istället för medianinkomst ligger det till och med i topp, en bra bit över Strömslund i Trollhättan, med 403 000 kronor.

Det är däremot i Lysekil vi hittar det näst fattigaste området, på adresserna på Badhusberget.

Största upphämtningen i ett fattigt område hittar vi i Hunnebostrand, postnummer 456 92, på landsbygden söder om Hunnebostrand, kring Askums backa. Där har medianinkomsten ökat från 167 000 kronor år 1999 till 248 068 kronor år 2009.

I de mer utpräglade landsbygdskommunerna, som Ed, Bengtsfors och Mellerud är inte inkomstskillnaderna lika stora inom kommunen. Däremot kan man utläsa att klyftorna mellan de områden där man tjänar minst och områdena där man tjänar mest, har ökat även på landsbygden under den tioårsperiod som har undersökts.

Medelinkomst = den genomsnittliga inkomsten. Man räknar ihop allas inkomster och dividerar med antalet inkomsttagare

Medianinkomst = Man räknar bort de allra högsta och de allra lägsta och får ett medeltal bland de som finns i mitten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".