Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uddevalla

Olika syn på mötesplatser

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 06.00
Nina Andersson leder projektet Mötesplats Dalaberg. Foto: Suzan Quitaz/P4 Väst

Forskaren Thomas Winman på Högskolan Väst anser att medborgarkontor och invandrarcentraler bidrar till segregationen snarare än att motverka den. Men i Uddevalla tycker man att kommunens mötesplatser fungerar bra och ger resultat.

Medborgarkontor och invandrarcentraler och andra kommunala mötesplatser av den typen bidrar bara till segregationen snarare än att motverka den.

Det sa forskaren Thomas Winman på Högskolan Väst igår efter att P4 Västs granskning visat att Trollhättan har både de rikaste och fattigaste områdena bland samtliga kommunerna som vi bevakar.

Men i Uddevalla tycker man att kommunens mötesplatser, som till exempel fritidsgårdar, skolor, idrottsanläggningar, föreningslokaler och medborgarkontor, har gett bra resultat.

– Man kan komma hit och ta bara en fika och prata med lite människor. Men man kan komma hit och få hjälp med olika papper av olika slag eller får veta hur man kan komma ut i samhället. Man kan få låna datorer och man kan i stort sätt få hjälp med det mesta, säger projektledaren Nina Andersson på mötesplatsen i Dalaberg.

”Mötesplats Dalaberg – Från utanförskap till anställningsbarhet” är ett treårigt projekt med stöd från ESF-rådet (Europeiska Socialfonden) som startade i maj 2009. Syftet med projektet är att bryta utanförskapet, bidra till ökad sysselsättning och påverka och attitydförändra synen på förtrycket inom hedersproblematiken.

Projektet utgår från Mötesplats Dalaberg och innehåller framför allt sex olika aktiviteter: Språkservice, kursverksamhet, jämställdhet/hedersrelaterad problematik, jobbmässor, information och marknadsföring, och så mötet med människor med mötesplatsen som träffpunkt.

På vilket sätt hjälper projektet med integrationsfrämjandet?

– På det sättet att vi har alla människor kan komma hit oavsett vilken bakgrund och ifrån vilken kulturell bakgrund man har – det har ingen som helst betydelse. Vilket gör att man träffas här på en neutral plats och kan prata om i stort satt om det mesta, berättar Nina Andersson.

Resultat för projektet:

· Över 5 000 besökare
· Ca 2 000 personer har deltagit i aktiviter
· 28 personer har fått arbete, varav 20 är kvinnor (de flesta med ursprung i Somalia)
· 9 personer har påbörjat en utbildning
· 10 personer har haft praktikplats/utvecklingsplats på mötesplatsen
· 57 personer har följts upp individuellt och lotsats vidare

Källa: Mötesplats Dalaberg och Nina Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".