Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Regionvalet 2011

Håkan Juholt besökte Nyhetstimmen

Uppdaterat tisdag 10 maj 2011 kl 11.42
Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 11.16
Håkan Juholt i Nyhetstimmen
(14 min)
Håkan Juholt intervjuas om privat sjukvård. Foto: Marie Hedlund/P4 Väst

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt är just nu i Uddevalla för att bedriva kampanjarbete inför regionvalet på söndag. Innan torgmötet intervjuades han i P4 Västs program Nyhetstimmen.

Varmt välkommen till studion.

– Tack så mycket.

Har resan gått bra?

– Ja absolut.

Vilken är den viktigaste frågan inför omvalet?

– Det är ett sjukvårdsval och det viktigaste för mig är att säga att vi ska ha en sjukvård efter behov och inte efter vad du kan betala för den.

Varför är den så viktig den här frågan?

– Jag vill anslå mer pengar till sjukvården så att vi i staten tar ett ansvar. Så håller rikspolitiken ihop med lokalpolitiken. Vi hörde någon säga att om den offentliga politiken inte har pengar kan vi lika gärna sälja ut den, och det är det jag vänder mig emot.

– Jag tror på en allmän sjukvård så att du inte behöver köpa privata sjukförsäkringar.

Men många upplever att den offentliga sjukvården är ett misslyckande med långa väntetider och annat. Hur ser du på det?

– Jag har inget emot att privat vård kan finnas som komplement till den offentliga vården men problemet är när det blir som på vissa håll när man säljer ut all offentlig vård så att det bara finns den vinstdrivande kvar. Jag har inget emot privat vård generellt men jag ser hur vår offentliga vård åderlåts på resurser år efter år eftersom skattesänkningar varit viktigare. Och därför går personalen på knäna och köerna växer.

Har du en privat sjukförsäkring?

– Nej det har jag inte men jag ser att nu är det 400 000 i Sverige som har en privat sjukförsäkring och vi har till och med olika väntrum för de som har försäkring och de som inte har det, och så är det samma läkare som opererar. Då har vi fått en gräddfil. Det tycker jag väldigt illa om.

Hur ska det finansieras då?

– Det finns ett reformutrymme. Man kan alltid välja mellan att göra stora skattesänkningar eller att investera i kunskap, lärande och sjukvård och omsorg. Nu har vi ett överskott och i höst kommer jag att presentera en politik som visar hur vi kan investera i skolan, i lärartjänster, i sjukvård och omsorg.

Många sjukhus brottas med läkarflykt. Läkare flyr regionen och går till privata alternativ, många gånger till bemanningsföretag med bättre lön. Hur ska landstingen blir attraktivare som arbetsgivare?

– Det är en oerhört central fråga och det handlar också om sjuksköterskor och undersköterskor. Och vi kan få en stor kris framöver eftersom ungdomar väljer bort vårdyrkena. Jag hörde Anders Borg säga alldeles nyligen att ingångslönerna i sjukvården är för höga. Det tror jag är fel sätt att se på det. Vi kan inte både sänka skatterna för 100-tals miljarder och få bättre skola och sjukvård, det är två sidor av samma mynt.

Du jämför med skolan. Vem mår sämst, skolan är sjukvården?

– Många som jobbar inom sjukvården och skolan och omsorgen stortrivs varje dag men ekorrhjulet snurrar allt fortare och de slits ut. Och att jag jämför med skolan beror på att det är samma parallell. Där körde man igång exprimentet med att sälja ut till marknaden och sa att nu får marknaden sköta detta. Nu gör man samma sak med sjukvården och jag tycker inte om det.

Nu ska du ner i Uddevalla centrum...

– Ja, det ska bli härligt.

Tack för att du kom hit.

– Tack för att jag fick komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".